Macron načrtol svoju víziu budúcnosti Európskej únie v liste "občanom Európy"
05 | 03 | 2019 I TASR

Francúzsky prezident Emmanuel Macron v pondelok načrtol svoju víziu budúcnosti Európskej únie a v liste "občanom Európy" predostrel sériu návrhov v snahe o "európsku obnovu".


Európska agentúra na ochranu demokracií

Každému členskému štátu bude poskytovať európskych expertov na ochranu volebného procesu pred kybernetickými útokmi a manipuláciami. "V tomto duchu nezávislosti musíme tiež zakázať financovanie európskych politických strán zahraničnými mocnosťami. Na základe európskych predpisov musíme odstrániť z internetových stránok všetky prejavy nenávisti a násilia, pretože rešpektovanie jednotlivca je základom našej civilizácie dôstojnosti," uviedol Macron.

Európska rada pre vnútornú bezpečnosť

Európa potrebuje spoločnú pohraničnú políciu a európsky azylový úrad, prísne kontroly, európsku solidaritu, ku ktorej prispeje každá krajina pod dohľadom Európskej rady pre vnútornú bezpečnosť.

Zmluva o obrane a bezpečnosti


Podľa Macrona bude treba definovať "naše nevyhnutné záväzky v súvislosti s NATO a našimi európskymi spojencami: zvýšenie vojenských výdavkov, doložku o vzájomnej obrane, ktorá bude operatívna, Európsku bezpečnostnú radu s účasťou Spojeného kráľovstva na prípravu našich kolektívnych rozhodnutí".

Minimálna mzda v EÚ

Bude prispôsobená pre každú krajinu a každoročne kolektívne prerokovaná. Garantovala by, že občania EÚ dostanú "rovnakú mzdu za rovnakú prácu".

Európska klimatická banka

Bude financovať prechod na ekologické zdroje energie. Cieľom sú nulové emisie uhlíka v roku 2050 a zníženie pesticídov o polovicu v roku 2025.

Európska jednotka pre zdravotnú bezpečnosť

Posilnia sa kontroly potravín v EÚ a nezávislý vedecký výskum látok nebezpečných pre životné prostredie. Potrebné je obmedzenie vplyvu lobistických skupín.

Konferencia pre Európu

Macron ju chce spolu so zástupcami inštitúcií a štátov EÚ iniciovať do konca roku 2019. Konferencia by zahŕňala občianske diskusné panely, vypočutia členov akademickej obce, sociálnych partnerov, náboženských a duchovných predstaviteľov. Stanovila by cestovnú mapu pre Európsku úniu pretavením hlavných priorít do konkrétnych krokov.