Hillary Clintonová vylúčila svoju opätovnú kandidatúru v roku 2020
05 | 03 | 2019 I TASR

Bývalá prvá dáma USA Hillary Clintonová oznámila, že sa vo voľbách v roku 2020 nebude uchádzať o post prezidentky USA. Informovala v utorok agentúra AFP.


"Nebudem kandidovať, ale chystám sa pracovať, vyjadrovať sa a brániť to, čomu verím," povedala Clintonová v pondelkovom rozhovore pre newyorský televízny kanál News 12.

Clintonová bola favoritkou prezidentských volieb v roku 2016, napokon však skončila na druhom mieste za súčasným šéfom Bieleho domu Donaldom Trumpom, pripomína AFP.

Hillary Clintonová je podľa svojich slov hlboko znepokojená z aktuálneho vývoja situácie v USA a chce sa preto stále vyjadrovať k tamojšiemu dianiu.

Bývalá ministerka zahraničných vecí a niekdajšia senátorka za štát New York Clintonová sa v poslednej dobe stretla s niekoľkými členmi Demokratickej strany, ktorí súperia o stranícku prezidentskú nomináciu alebo o kandidatúre uvažujú. Jedným z nich je podľa CNN aj bývalý viceprezident USA Joe Biden, ktorý ešte svoju kandidatúru oficiálne neoznámil.

Trump odmietol, že zrušením veľkých vojenských cvičení s JKóreou ustupuje Kimovi
Americký prezident Donald Trump v pondelok odmietol tvrdenia, že každoročné veľké vojenské cvičenia armád Spojených štátov a Južnej Kórey zrušil ako ústupok vodcovi KĽDR Kim Čong-unovi, s ktorým sa koncom februára stretol vo vietnamskej metropole... Čítať ďalej
05 | 03 | 2019 | TASR


"Povedala som im, aby nič nepovažovali za samozrejmé, aj keď máme dlhý zoznam ozajstných problémov a nesplnených sľubov súčasnej vlády, na ktoré je potrebné poukázať," povedala Clintonová. Jednoznačne pritom nevylúčila, že by sa ešte niekedy mohla uchádzať o nejakú verejnú funkciu.

Právnička Clintonová bola osem rokov prvou dámou USA, keď bol prezidentom jej manžel Bill Clinton (1993-2001).

Vo voľbách v roku 2008 porazil Clintonovú v demokratických primárkach neskorší prezident Barack Obama. Ten si ju následne vo svojom prvom funkčnom období vybral za ministerku zahraničných vecí.