Demokrati v Kongrese chcú preverovať činnosť Trumpových spolupracovníkov
05 | 03 | 2019 I tasr

Právny výbor Snemovne reprezentantov Kongresu Spojených štátov začal v pondelok skúmať činnosť niekoľkých desiatok súčasných aj bývalých spolupracovníkov amerického prezidenta Donalda Trumpa, ktorí sa podľa neho mohli dopustiť marenia spravodlivosti či spolčenia s Ruskom. Informovala o tom agentúra AP.


Šéf právneho výboru, demokrat Jerry Nadler, zaslal písomnú žiadosť o vydanie niektorých dokumentov celkovo 81 osobám, medzi ktorými sú aj Trumpovi synovia Donald Trump mladší a Eric Trump, jeho zať a poradca Jared Kushner, šéf jeho volebnej kampane Steve Bannon, bývalá riaditeľka komunikačného odboru Bieleho domu Hope Hicksová, súčasný Trumpov právnik Allen Weisselberg, bývalý minister spravodlivosti Jeff Sessions či zakladateľ spoločnosti WikiLeaks Julian Assange.

"Je našou povinnosťou tieto záležitosti vyšetriť a uskutočniť verejné vypočúvania, aby mala verejnosť k dispozícii všetky fakty. Počas uplynulých niekoľkých rokov sa prezident Trump vyhýbal zodpovednosti za svoje takmer každodenné útoky na naše základné, právne, etické a ústavné ustanovenia a normy. Vyšetriť tieto hrozby pre právny štát je povinnosťou Kongresu," uvádza sa v Nadlerovom vyhlásení.

Podľa agentúry AP ide v súvislosti s preverovaním činnosti najbližších Trumpových spolupracovníkov o vystupňovanie úsilia Snemovne reprezentantov, kde majú demokrati od januára väčšinu, o prvý krok v procese, ktorý by mohol vyústiť do podania ústavnej žaloby na Trumpa.

Biely dom označil úsilie demokratov v Snemovni za "hanebné a protiprávne". Sám Trump ho na Twitteri nazval "smiešnym" a všetky obvinenia z akéhokoľvek pochybenia svojich spolupracovníkov odmietol.

"Predseda Nadler a ostatní demokrati sa vydali na túto rybačku, lebo ich obchádza hrôza, že ich dva roky trvajúce nepravdivé reči o spolčení s Ruskom sa zosypú," uviedla na margo iniciatívy demokratov v Kongrese hovorkyňa Bieleho domu Sarah Sandersová.