Čína: Summit Donalda Trumpa a Kim Čong-una bol konštruktívny
04 | 03 | 2019 I tasr

Čína označila v pondelok stretnutie amerického prezidenta Donalda Trumpa a severokórejského vodcu Kim Čong-una na summite v Hanoji za "konštruktívne" napriek tomu, že sa im nepodarilo uzavrieť spoločnú dohodu.


Hovorca čínskeho parlamentu Čang Jie-suej na pondelňajšej tlačovej konferencii v Pekingu vyzdvihol, že obe strany chcú aj naďalej viesť spoločný dialóg, informovala agentúra DPA.

Jadrový konflikt je "veľmi komplikovaný a chúlostivý problém", ktorý sa nedá vyriešiť na jednom alebo dvoch stretnutiach, uviedol Čang Jie-suej.

Kľúčové je podľa neho udržiavať správny smer, ktorého cieľom je jadrové odzbrojenie a mierové riešenie na Kórejskom polostrove. Obe strany preukázali "dobrú vôľu a trpezlivosť", dodal Čang.

Summit Trump-Kim sa konal vo vietnamskej metropole Hanoj v dňoch 27. a 28. februára. Skončil sa predčasne a bez dohody, keď americký prezident podľa vlastných slov rokovania opustil vo chvíli, keď severokórejský vodca Kim žiadal úplné zrušenie amerických sankcií uvalených na KĽDR.

Severokórejský minister zahraničných vecí Ri Jong-ho však medzičasom toto Trumpovo tvrdenie poprel a uviedol, že Kim Čong-un žiadal čiastočné, nie úplné zrušenie sankcií výmenou za demontáž svojho najväčšieho jadrového zariadenia v Jongbjone za prítomnosti amerických expertov.