Belgicko: V Bruseli bolo v roku 2018 takmer 1000 demonštrácií a protestov
04 | 03 | 2019 I tasr

Belgická metropola Brusel v roku 2018 zaznamenala 995 udalostí označených úradmi ako demonštrácie a verejné protesty. Tlačová agentúra Belga v pondelok uviedla, že ide o rekordný počet takýchto akcií, keď na jeden deň pripadli v priemere tri "protestné udalosti".


Podľa údajov policajných orgánov sa uvedených 995 protestných akcií odohralo v centre mesta a v bruselskej štvrti Ixelles. Od roku 2010 sa počet podobných podujatí zdvojnásobil. V roku 2010 polícia zaznamenala len 560 demonštrácií v tejto časti bruselského regiónu.

"Tým, že sa Brusel premenil na kozmopolitné mesto, stal sa aj miestom prejavovania názorov. Každý sem prichádza protestovať, pretože sú tu európske inštitúcie a medzinárodné médiá," opísal situáciu starosta Bruselu Philippe Close, ktorý je zodpovedný za vydávanie povolení na demonštrácie a protesty na verejnom priestranstve. Pre denník Le Soir spresnil, že väčšina z protestných akcií sa netýkala diania a udalostí v Belgicku.

Vlani sa mnohé protestné podujatia týkali napríklad situácie v Konžskej demokratickej republike, vo Venezuele či v Turecku. Niekoľko protestných prejavov - na Schumanovom námestí - zorganizovala aj slovenská komunita po vražde novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej.

Všetky žiadosti o uskutočnenie verejných protestov najskôr preskúma polícia, ktorá následne vydáva stanovisko pre starostu. Belga zdôraznila, že k zákazu demonštrácií a protestov dochádza zriedka, ročne sú to tri až štyri prípady.