Samuel Zubo: Prezidenta SR nebudú voliť ani vojaci v zahraničných misiách OSN
03 | 03 | 2019 I Samuel Zubo

Vojaci v zahraničných misiách chránia životy iných, riskujú svoje životy, plnia záväzky Slovenskej republiky v medzinárodných inštitúciách. Slovenská republika im neumožní zúčastniť sa volieb prezidenta Slovenskej republiky.


Ministerstvo vnútra SR, ktoré má problematiku volieb na starosti zmeny nechystá. Podľa mnohých poslancov koaličných strán zmena legislatívy nie je potrebná:
"každý by mal voliť tam, kde žije""ten kto chce, nájde si cestu, ako byť na území Slovenska a voliť"

- to sú niektoré z citátov, ktoré počúvajú zástupcovia iniciatívy Srdcom doma, ktorá presadzuje možnosť voliť zo zahraničia. Podpíšte online petíciu za možnosť voliť zo zahraničia na: https://www.SrdcomDoma.sk Dňa 6.3.2018 o 10:20 sa zúčastníme tlačového brífingu na pôde Národnej rady SR za účasti poslancov NR SR, ktorých sme získali pre naše požiadavky. Riskujú svoje životy, plnia záväzky Slovskej republiky. Náš štát im neumožní zúčastniť sa voľby prezidenta 2019.Od vzniku samostatnej Slovenskej republiky sa v misiách Medzinárodného krízového manažmentu (MKM) vystriedalo asi 10.000 slovenských vojakov (Zdroj: MO SR).

V roku2018 pôsobilo v aktivitách MKM celkom 960príslušníkov OS SR. V misiách sa vystriedalo celkom 32príslušníkov PZ. Siedmi príslušníci PZ boli odmenení udelením čestnej medaily Generálneho tajomníka sekretariátu Rady EÚ a šiesti medailou za službu mieru udelenou Generálnym tajomníkom OSN. SR sa v roku 2018 zapojila celkovo do 18 aktivít MKM, a to v rámci EÚ (6), NATO (5), OSN (3) a OBSE (4).

SR pôsobila predovšetkým v oblastiach svojho prioritného zahranično-politického záujmu, t.j. na západnom Balkáne, v krajinách Východného partnerstva, a tiež v Afganistane, Iraku, na Cypre, Blízkom východe a Haiti. SR tiež aktívne prispela k prevencii nelegálnej migrácie v oblasti Stredozemného mora. Podpíšte online petíciu za možnosť voliť zo zahraničia na: https://www.SrdcomDoma.sk.#srdcomdoma #volmezozahranicia