Ohrozuje čínska Hypersonická strela, schopná niesť jadrové hlavice, americkú politiku jadrového odstrašovania?
03 | 03 | 2019 I Debalina Ghoshal

Predstavitelia USA v auguste oznámili, že Čína vykonala testovací odpal Hypersonickej strely - Xingkong-2 / Starry Sky-2 - schopnej niesť jadrovú hlavicu a oklamať systémy protiraketovej obrany. Hoci išlo o prvý podobný test, ktorý Peking otvorene priznal, podľa webu Washington Free Beaconišlo len o jeden z mnohých testov, ktoré USA zachytili.


Zhruba o dva mesiace skôr testovala Čína DF-41 - jednu z najmodernejších medzikontinentálnych balistických rakiet (ICBM). Jej dolet činí 12 000 až 15 000 km a miesto jedinej veľkej jadrové hlavice je schopná niesť desať zmenšených jadrových hlavíc.

Tieto zmenšené jadrové hlavice, nesené jedinou balistickú raketou, sú označované ako "viacnásobné nezávisle navádzané návratové moduly" (MIRV, Multiple Independently targetable Re-entry Vehicles). Úprava strely na typ MIRV jej umožňuje čeliť nepriateľským raketovým obranným systémom. Vzhľadom k tomu, že DF-41 - rovnako ako ICBM DF-5 - používa skôr pevné než kvapalné palivo, je oveľa mobilnejšia a čas potrebný na prípravu jej odpálenia je kratší. Môže byť odpálená z mobilných odpaľovacích zariadení rovnako ako zo síl. V posledných rokoch Čína vybudovala falošné silá, slúžiace k zmäteniu nepriateľa, takže sú prinútení rozpoznávať skutočné silá od falošných.

DF-41 môže byť tiež vypustená zo špeciálnych kontajnerov. To je dôvodom na obavy, pretože doteraz Čína udržiavala jadrové hlavice a navádzacie systémy oddelene v rámci doterajšieho odmietanie doktríny "prvého úderu". Lenže kontajnery vyžadujú, aby bola raketa už vybavená jadrovými hlavicami. A keď je raketa už jadrovými hlavicami vybavená, tak sa čas potrebný k útoku značne znižuje, čo posilňuje čínsku schopnosť jadrového odradenia a zvyšuje mobilitu aj operačný flexibilitu rakety.

Čína nepochybne predpokladá, že ak budú jej ICBM schopné zasiahnuť pevninské územie Spojených štátov, odradí tým Spojené štáty od zasahovania do čínskych záujmov v Juhočínskom a Východočínskom mori.

Hoci Spojené štáty zlepšujú svoje systémy obrany proti ICBM - Národná raketová obrana (National Missile Defense, NMD) - a Strategická obranná iniciatíva (Theater Missile Defense, TMD) sa spoliehajú na ne pri ochrane svojho územia pred nepriateľským útokom, nie je zatiaľ jasné, aká je ich súčasná schopnosť zachytiť čínske ICBM. Čína nepoľavuje v práci na tom, aby v pretekoch v jadrovom zbrojení vykompenzovala množstevnú výhodu USA kvalitou. Toto je vývoj, ktorý musí byť pre Spojené štáty značne znepokující.