Komentár Martina Ondráša: To, čo predviedol poľný maršál Danko je vrchol "ekonomickej geniality" SNS
02 | 03 | 2019 I Martin Ondráš

Normálny človek by predpokladal, že politická strana má nejaký model, podporený výpočtami. Normálny človek by predpokladal, že ten, kto ľuďom zdražie potraviny, bude si vedomý trestu zo strany spotrebiteľov. Normálny a priemerne inteligentný človek by očakával nejakú sebareflexiu. Tá by mala nasledovať po odsúdení ministrov SNS za nástenkový tender. Samozrejme, tam až pamäť predsedu SNS nesiaha.


Možno sme ani tie stíhačky nemuseli kúpiť tak rýchlo. Potom tých pár desiatok miliónov, ktoré boli príjemný vianočný darček pre pár výskumníkov, presne podľa modelu „Plavčan“. Nie, ono to nestačí. Kde by sme ešte zasiahli ? Tak skúsime zničiť tie hnusné reťazce. Zdaníme ich a mediálne budeme tlačiť do toho, aby sa na naše rozkrádačky zložili zo svojho zisku. Aby to ale zapadlo podľa scenára SNS, musel by mať každý jeden aktér tejto tragédie mozgový potenciál a hlavne IQ limit na úrovni autora zákona. Nevyšlo a tie potraviny zdraželi, presne ako to predpovedali všetci „hlupáci“.


Ešte do januára spotrebitelia verili svojmu vzoru a najväčšiemu Slovákovi, veď jeho ľudia ručili hlavou za to, že ceny neporastú. Porástli a ešte len porastú. A čo sa stalo ? Okamžite sa to prejavilo na výsledkoch preferencií.


Pokles SNS je pre generálmajora Slovenskej politiky neprijateľný. Tak si sadne tíško do svojej peknej kancelárie a vymyslí balíček zákonov, ktorý určite musí priniesť nárast preferencií. Ideálne by bolo tak, aby poskočili preferencie na 40-50% a potom rýchlo položiť vládu, vyhrať predčasné voľby a potom sa uvidí.


Zníženie DPH na potraviny, je v čase, kedy nie je pripravená prvovýroba, nie je nastavený proces, nemáme prebytky potravín a viac ako 60% dovážame zo zahraničia bude znamenať len jediné. Absolútne zničenie celého trhu s potravinami.


Ak si to tento legislatívny génius neuvedomuje, znížená DPH bude platiť aj na dovozové potraviny, aj z PL, ktoré budú ešte lacnejšie ako tie, ktoré neexistujú a ktoré on sám aj s pani najmúdrejšou volajú Slovenské. Samozrejme, že tento zásah prinesie drobné zníženie cien potravín, ale do volieb ďaleko a tie negatívne dopady sa prejavia tak do 6-12 mesiacov. DPH na potraviny sa znižuje v čase, kedy je ich prebytok na trhu. A výpadok na DPH sa dobieha zvýšenou spotrebou. Nikdy nie v čase, kedy máme medzinárodné saldo -7mld Eur iba z dovozu potravín. O obrovskom výpadku príjmov štátneho rozpočtu ani nehovorím. Ako sa to prejaví v zdravotníctve, školstve, doprave ? No až tak ďaleko tento ekonomický guru asi nevidí a preto navrhne v tom istom čase znížiť aj daň z príjmov.


Každá jedna politická strana robí pred voľbami populistické rozhodnutia. O tom niet pochýb, ale nesmú presiahnuť určitú mieru vykonateľnosti. Jedna strana kričí o tom, že zvýši minimálnu mzdu na 600 Eur, super, prečo nie. Znamená to ale záťaž pre platiteľa mzdy, vrátane štátu a samospráv. Tie sú platené z príjmov , ktoré sú zložené z výberu daní.. Tak príde druhá strana a zníži DPH a pokračuje, zníži daň z príjmov. Bravúrne. Skoro geniálne. Až na to, že na takého veľkohubé vyhlásenia treba analytické prepočty a aj návrh riešení. Jedine, že by platila veta po nás potopa. Ak SNS chystá tak vážne zásahy do ekonomického modelu iba na základe preferencií a text zákona bude písaný podľa toho, ako sa predseda vyspí, prikľáňam sa k vete, ktorú pán Danko najradšej používa. BOH ochraňuj Slovensko !


Pre členskú základňu SNS mám len jedinú prosbu. Prosím, zrušte tie protiústavné zákony za posledný rok a nerobte nič viac. Bude to pre národ prospešnejšie ako keď sa čohokoľvek chytíte.


Pre voliča SNS mám len jeden návrh. Nechajte preferencie klesnúť na 2,5% a geniálny Danko pripraví zákon v ktorom zaviaže reťazce tým, aby Vám platili za to, že tam nakupujete, následne úplne zruší daň z príjmu a dokonca si myslím, že zavedie mesačne vyplácanú rentu pre každého voliča SNS. SNS je totiž studnica nevyčerpateľných morálnych, ekonomických a hospodárskych geniálnych myšlienok.