Čína kritizovala postup Kanady ohľadom vydania Meng Wan-čou do USA
02 | 03 | 2019 I TASR
Čínske ministerstvo zahraničných vecí v sobotu podrobilo kritike rozhodnutie Kanady ohľadom možného vydania finančnej riaditeľky spoločnosti Huawei do Spojených štátov. Informovala o tom agentúra DPA.

Hovorca čínskeho ministerstva zahraničných vecí Lu Kchang povedal, že "svojvoľné" zadržanie finančnej riaditeľky tejto spoločnosti Meng Wan-čou "predstavuje vážne porušenie práv a záujmov čínskych občanov". Podľa ministerstva ide o vážny politický incident.

Lu znova požiadal USA, aby stiahli zatykač voči Meng Wan-čou, ktorá sa má v stredu 6. marca postaviť pred súd v kanadskej provincii Britská Kolumbia. Ten má určiť termín súdneho pojednávania vo veci jej vydania.

Americké úrady v januári oficiálne požiadali Kanadu o vydanie finančnej riaditeľky a vzniesli voči nej a spoločnosti Huawei viacero obvinení vrátane bankového podvodu, marenia spravodlivosti a krádeže obchodných tajomstiev od spoločnosti T-Mobile. Firma Huawei a Meng Wan-čou všetky obvinenia odmietajú.

Kanadské ministerstvo spravodlivosti v piatok oznámilo, že formálne spustilo proces vydania Meng Wan-čou do Spojených štátov. Konečné rozhodnutie však musí urobiť súd.