Švédska vláda vyzvala regulačný úrad, aby vysvetlil pranie špinavých peňazí
28 | 02 | 2019 I TASR

Švédske ministerstvo financií vyzvalo bankový regulačný úrad, aby vysvetlil obvinenia z prania špinavých peňazí vo Swedbank, jednej z najväčších bánk v krajine.


Štátny tajomník ministerstva financií Ulf Holm vo štvrtok po brífingu v parlamente uviedol, že rezort financií berie vážne obvinenia proti Swedbank a predvolá si aj riaditeľa Úradu pre finančný dohľad, aby "vysvetlil najnovšie udalosti".

Vláda totiž už minulý rok poskytla úradu dodatočné finančné prostriedky na lepšie monitorovanie tokov peňazí. A v novembri ho požiadala o správu o tom, ako zlepšil svoje úsilie o odhalenie problematických peňazí, povedal Holm.

Poznamenal, že je dobré, že Úrad pre finančný dohľad prejavil určitú sebakritiku. Domnieva sa tiež, že "možno by mal mať viac kontaktov s úradmi v krajinách, v ktorých majú švédske banky dcérske spoločnosti". "Pranie špinavých peňazí je často medzinárodná záležitosť, v ktorej sú zapojené viaceré krajiny," povedal. "Je nevyhnutná väčšia cezhraničná spolupráca".

Bratislavská Komisia pre cestovný ruch žiada zmenu fasády hotela Park Inn
Bratislavská mestská komisia pre cestovný ruch vyzýva majiteľa zrekonštruovaného hotela Park Inn by Radisson Danube Bratislava na Rybnom námestí, aby bezodkladne naplnil svoje verejné záväzky a uviedol kritizovanú fasádu hotela do stavu, ktorý bude... Čítať ďalej
28 | 02 | 2019 | TASR


Vláda má podporu všetkých parlamentných strán pri skúmaní tejto situácie a nikto nevylúčil ani možnosť zavedenia prísnejších zákonov, dodal Holm.

Aj Švédsko tento mesiac zasiahol škandál s praním špinavých peňazí, keď tamojšia televízia odhalila dokumenty o podozrivých transakciách medzi Swedbank a pobaltskou dcérou Danske Bank v rokoch 2007 až 2015 vo výške minimálne 40 miliárd švédskych korún (3,79 miliardy eur). Podľa televízie podozrenie mali vyvolať transakcie od 50 klientov Swedbank, ktorí buď nemali žiadne prevádzky, prípadne mali neznámeho vlastníka, alebo ich zastupovali podozriví ľudia.

Švédsky minister pre finančné trhy Per Bolund upozornil, že prípad by mohol poškodiť reputáciu bankového sektora v krajine.