Labourista Corbyn je pripravený podporiť nové referendum o brexite
28 | 02 | 2019 I TASR

Líder britských opozičných labouristov Jeremy Corbyn vo štvrtok vyhlásil, že po tom, ako nebol poslancami Dolnej snemovne britského parlamentu schválený jeho návrh o stálej colnej únii Británie s EÚ, je pripravený podporiť nové referendum o tzv. brexite. Informovala o tom televízna stanica Sky News.


"Sme pripravení podporiť plebiscit s cieľom zabrániť škodlivému brexitu podľa predstáv toryovcov, prípadne katastrofálnemu brexitu bez dohody," vyhlásil Corbyn, ktorý sa podľa Sky News týmto krokom snaží okrem iného ukončiť mocenské súboje vo vlastnej strane.

Tieňový minister financií labouristov John McDonnell v tejto súvislosti uviedol, že strana sa pokúsi druhé referendum zabezpečiť hneď, ako premiérka Theresa Mayová predstaví v britskom parlamente svoju dohodu o brexite.

Komentár Bruce Feina: Médiá klamú až do takých rozmerov prostitúcie, až sa zdá že sa chcú pripraviť o všetku kredibilitu
Clarence Thomas má v tomto pravdu: reportéri a vydavatelia by mali dodržiavať rovnaké štandardy ako všetci ostatní. Čítať ďalej
28 | 02 | 2019 | BRUCE FEIN, The American Conservative Magazine


Ohlásenie podpory pre nové referendum predstavuje významnú zmenu v stratégii Labouristickej strany. Predstavitelia labouristov sa totiž ešte v septembri 2018 na svojom sneme dohodli, že sa budú v prvom rade usilovať o vyhlásenie nových volieb. Už vtedy však avizovali, že v prípade neúspechu musí strana "podporovať všetky ostatné možnosti vrátane kampane za nové referendum".

Dolná snemovňa britského parlamentu v stredu podporila pozmeňovací návrh poslancov viacerých strán korešpondujúci s utorňajším vyhlásením premiérky Theresy Mayovej, podľa ktorého Londýn môže požiadať Brusel o odklad odchodu Británie z EÚ plánovaný na 29. marca, ale len v prípade, že Dolná snemovňa v hlasovaní odmietne podporiť vyrokovanú dohodu o podmienkach brexitu a aj možnosť, že Británia 29. marca opustí Úniu bez dohody. Za hlasovalo 502 poslancov a 20 ich bolo proti. O odložení termínu brexitu by mal parlament hlasovať 14. marca.