Komentár Jany TELEKI: Z Čižnárovej kliniky alebo o autorite Čižnára u podriadených prokurátorov
28 | 02 | 2019 I Jana TELEKI
Pred niekoľkými týždňami sa nám generálny prokurátor Jaromír Čižnár na tlačovej konferencii roztrpčil nad údajnou nahrávkou Gorily, pretože sa o ňom nelichotivo vyjadrovali Kočner s prokurátorom Trnkom, s najväčšou pravdepodobnosťou, že je iba poskok. JUDr. Čižnár v reakcii zdôraznil, že pôjde vypovedať na ÚŠP, vyvráti tvrdenia v rozhovore a uvedie veci na správnu mieru.

Ilúzii o rešpekte JUDr. Čižnára, vyplývajúcom z pozície generálneho prokurátora som pred pár rokmi podľahla aj ja a pokiaľ by som nebola účastníkom sporu, kde protistranou je Generálna prokuratúra Slovenskej republiky. Ťažko by ma niekto presvedčil o opaku, kým som nezažila akým spôsobom sú zosmiešňované právoplatné rozhodnutia JUDr. Čižnára jeho podriadenými z generálnej prokuratúry ako aj okresných prokuratúr. Problém však nie v zákonnosti Čižnárových rozhodnutí, ale v nezmysloch vydaných jeho podriadenými, odporujúcimi nielen realite, ale najmä zdravému rozumu.

Teleki verzus Generálna prokuratúra

V roku 2015 som podala môjho právneho zástupcu žalobu voči štátu a s napätím očakávala akou rozprávkou okorení môj život Generálna prokuratúra SR, po podaní žaloby o náhradu škody za nezákonné trestné konanie vedené voči mne od mája 2008 – do augusta 2014, zastavené s odôvodnením, že som bola trestne stíhaná pre skutok, ktorý nebol trestným činom. Moja zvedavosť pramenila najmä z toho, že všetky moje tvrdenia, som precízne zdokladovala listinami vydanými orgánmi činnými v trestnom konaní .

Keďže už z pozície prokurátor vyplýva, že v zmysle zákona vykonáva dozor nad trestným konaním, predpokladala som, že prokurátori pôsobiaci na generálnej prokuratúre ako aj prokurátori na podriadených prokuratúrach netrpia chorobnými stavmi mysle a ovládajú na profesionálnej úrovni trestné právo. Po prečítaní stanovísk prokurátorov zastupujúcich generálnu prokuratúru žurnalizovaných v súdnom spise a prvom pojednávaní.

Civilná sudkyňa sa na prvom pojednávaní rozhodla, že nebude posudzovať oprávnenosť mojich nárokov, ale najskôr posúdi zákonnosť právoplatných rozhodnutí vydaných v trestnom konaní a právny zástupca prokuratúry začal spochybňovať rozhodnutia svojich kolegov z okresných a krajských prokuratúr, nevynímajúc rozhodnutie JUDr. Čižnára. V ľudskej reči civilná sudkyňa sa hrala na sudkyňu trestnú a právny zástupca prokuratúry na prokurátora a tvárili sa asi tak, že ak vyviaznem bez trestu mala by som byť spokojná.

Keď ma však začali presviedčať, že som bola odsúdená niekoľkými súdmi hoci som mala pred sebou odpis z registra trestov bez zápisu a bohorovne právny zástupca tvrdil že rok má 72 mesiacov pochopila som, že pre toto konanie potrebujem nielen kvalitného právneho zástupcu, ale aj psychiatra, ktorý odborne na základe spisov z predchádzajúceho konania posúdi jednotlivé stanoviská vydané prokurátormi zastupujúcimi generálnu prokuratúru.

Alarmujúci výsledok znaleckého skúmania jednotlivých rozhodnutí

Generálna prokuratúra v spore, kde som účastníkom konania, zastúpená prokurátormi JUDr. ... a JUDr ... sa prezentuje ako patologický klamár. V stanoviskách k žalobe uvádza nespočetné množstvo nepresností, ktoré nie je možné nazvať inak ako patologickým klamstvom. Nejde o nesústredenosť, povrchnosť, či neodbornosť, lebo je ťažko pochopiteľné, že by sa právnik Generálnej prokuratúry SR dokázal tak diletantsky postaviť k veci a tvrdiť presný opak toho, čo je pravda. Najmä ak pravdivé tvrdenia sú zdokladované listinami z predchádzajúceho trestného konania, pre nezákonnosť ktorého bola žaloba voči štátu podaná.

JUDr. ... vo svojich stanoviskách prezentujú, že niekoľkoročné pochybenia prokuratúry, respektíve trestná činnosť prokurátorov zdokladovaná samotnými orgánmi činnými v trestnom konaní na takmer tisícke listín je výplodom fantázie.

Vyjadrenia prokurátora JUDr. ... v konaní, kde zastupuje Generálnu prokuratúru SR vo veci žaloby, majú rysy symptómu patologického klamstva. To, však nie je symptóm JUDr..., či bývalý generálny prokurátor ...

Patologické klamstvo

U patologického klamára môže byť jeho mythománia ako následok rôznorodých príčin - od poškodenia mozgu, cez komplexné poruchy osobnosti, poruchy impulzivity, obranných psychologických mechanizmov, až po zvyk najmä vyniknúť v zmysle dlhodobého životného štýlu, ale rovnako môže byť prejavom aj u jedinca s mentálnou subnormou. Patologické klamstvo ide často ruka v ruke u ľudí, ktorí trpia závislosťou od drog, či alkoholu a je tiež častou súčasťou života gamblerov. Nakoľko je evidentné, že JUDr. ... klame, môže to poukazovať u neho aj na narcizmus alebo bipolárnu, či antisociálnu poruchu jeho osobnosti.

Všeobecná vážnosť inštitútu generálnej prokuratúry a jej pracovníkov na strane druhej dovoľuje nahliadať na neakceptovanie a prehliadanie závažných skutočností, ktoré JUDr. ... uviedol vo svojich stanoviskách, zastupujúc GP SR, ako na realizáciu jeho osobnej výnimočnosti. Možno snáď z nadradenosti, či jeho pocitu grandiozity, ale určite velikášskeho pocitu seba dôležitosti a vlastnej jedinečnosti, vedome neguje právoplatné rozhodnutie generálneho prokurátora a uznesenia prokurátorov, ktorí spornú trestnú vec riešili.

Pri všetkých týchto otázkach prichádza v úvahu u JUDr. ... v súvislosti s jeho klamstvami ešte moment, či ide o účelovosť a teda o zámerný podvod, keď zavádza súd, alebo o bezdôvodnosť.

To, čo predvádza JUDr. ... vo vyjadreniach v mene Generálnej prokuratúry SR považuje psychológia za skutočnú lož a teda za vedomé, úmyselné a zámerné získanie nejakej výhody.

Hoci ide o kontroverznú tému, tak ako sú kontroverzné zdôvodnenia JUDr. ... je patologické klamstvo definované ako falzifikácia úplne neprimeraná a nezrozumiteľná cieľu, rozsiahla a veľmi komplikovaná. U patologického klamára sa môže prejavovať po celé roky alebo dokonca počas celého jeho života. Veľakrát si patologický klamár myslí, že dosiahol dokonalosti a často si klamstvami robí život zaujímavejším.

Etiológia mythomanie je polyfaktoriálna, a keďže sa JUDr. ... prejavuje svojou prácou ako patologický klamár, je možné uvažovať aj o nedostatku dôvery zo strany jeho nadriadeného, ako príčiny jeho permanentného prekrúcania faktov. Pokiaľ toto bude pokračovať, môžu byť klamstvá u JUDr. ... tak závažné, že budú v budúcnosti spôsobovať vážne právne problémy generálnej prokuratúre.

Preto je na zváženie pre generálneho prokurátora, či by nebolo potrebné, aby JUDr. odporučil liečbu jeho patologického klamania, ktorá býva zvyčajne v rukách psychológa alebo psychiatra. Jednoznačne je na mieste aspoň odporúčanie diagnostiky, pretože za patologickým klamstvom sa môže skrývať iné psychické ochorenie.

Vyjadrenie znalca ku konaniu zákonnej sudkyne

Aj v laickom myšlienkovom pochode ide o niečo scestné, neprirodzené a profesionálne zvrátené. Posudzovanie a znovu rozhodovanie o právoplatne skončenej  trestnej veci v občiansko-právnom konaní civilnou sudkyňou je natoľko zvrátené, protiústavné a nezákonné, že človek so sedliackym rozumom nie je schopný takúto abnormalitu stráviť. Fenomén nerešpektovania platných záverov v súdnom konaní je prejavom nadradenosti, bohorovnosti, výsmech právnej gramotnosti a nerešpektovaním autority! Rozsudkom právoplatne skončená vec v súdnom konaní musí požívať „autoritu“ aj napriek tomu, že na vec môže existovať iný názor. Bez rešpektu autority, bez lojality k zákonu a k právnym normám zaváňa zanášaniu prvkov anarchie do zákonodarstva. Ak ktokoľvek nezákonne manipuluje so súdnym spisom a výsledkom jeho odbornej činnosti je podvod a klamstvo, koná v rozpore s trestným poriadkom.

Ide skutočne o neodbornosť, právnický blud, procesný diletantizmus alebo o cielený postup?

Po prevzatí znaleckého posúdenia spisov som si kládla otázku, či je vôbec možné, aby v justícii pracovali takéto osoby zaťažené psychickou poruchou,  x- tý krát som si uvedomila, že nebyť rozdelenia Československa podobný posudok by na Slovensku nebol ochotný nik vypracovať a predovšetkým mi doplo že lepší impulz na napísanie knihy ako tento spor už nepríde.

... pokračovanie ...

Irónia: V minulosti špecialitou bývalého generálneho prokurátora JUDr. Trnku bolo bohorovne pýtať sa novinárov, či si myslia, že generálna prokuratúra je Pinelova klinika a či si myslia, že rozhodnutia vydávajú pacienti Pinelovej kliniky ...

Philippe Pinel (1745 - 1826) bol francúzsky lekár a zakladateľ psychiatrie. Základy tohto lekárskeho oboru položil v Paríži v roku 1793.