Česká štátna veterinárna správa zadržala kuracie mäso z Poľska so salmonelou
28 | 02 | 2019 I tasr

Česká Štátna veterinárna správa (SVS) zachytila zásielku 1200 kilogramov mrazených kuracích stehien z Poľska, u ktorých bola potvrdená prítomnosť salmonely. Informovala o tom vo štvrtok na svojej webovej stránke SVS.


Zásielku objavili veterinárni inšpektori vo veľkoobchodnom sklade Petr Novotný – Gastroplus v meste Louny.

Zaistené kuracie mäso bolo súčasťou zásielky s celkovou hmotnosťou 4800 kilogramov. Štátna veterinárna správa zaistila zatiaľ nedistribuovaných 3940 kilogramov mäsa a čaká na laboratórne výsledky. Zároveň zo strany SVS prebiehajú intenzívne opatrenia na zistenie pohybu kontaminovaného kuracieho mäsa.

Časť zásielky, ktorá už bola rozposlaná do stravovacích zariadení a určená na tepelnú úpravu, bude okamžite stiahnutá.

EK považuje kontroly poľského mäsa v Česku za neprimerané

Európska komisia (EK) požaduje, aby Česko do konca týždňa prestalo s kontrolami hovädzieho mäsa dovezeného z Poľska. Informoval o tom vo štvrtok na svojej internetovej stránke Český rozhlas.

Hovorkyňa EK Anca Paduraruová sa pre server iROZHLAS.cz vyjadrila, že "komisia preskúmala opatrenia českej strany a považuje ich vzhľadom k incidentu za disproporčné".

Eurokomisár pre zdravie a bezpečnosť potravín Vytenis Andriukaitis napísal českému ministrovi poľnohospodárstva Miroslavovi Tomanovi list s výzvou prestať s kontrolami poľského mäsa.

Česko prijatie listu vo štvrtok potvrdilo, kontroly mäsa však považuje aj naďalej za potrebné. Česká Štátna veterinárna správa (SVS) na svojej internetovej stránke vo štvrtok uviedla, že zachytila zásielku 1200 kilogramov mrazených kuracích stehien z Poľska, u ktorých bola potvrdená prítomnosť salmonely.

"Prioritou je pre nás ochrana našich spotrebiteľov, s ohľadom na našu súčasnú situáciu považujeme kontrolu zdravotnej nezávadnosti hovädzieho mäsa z Poľska za nevyhnutnú," povedal pre Radiožurnál hovorca ministerstva Vojtěch Bílý.

České úrady v stredu 20. februára oznámili, že budú testovať všetko hovädzie mäso dovezené z Poľska, pretože veterinári našli v 700-kilogramovej zásielke poľského mäsa nebezpečnú baktériu salmonelu.