Brexit: Španielsko nebude proti odkladu; Nemecko chce vidieť niečo nové
27 | 02 | 2019 I tasr

Španielsko v stredu prostredníctvom svojho premiéra Pedra Sáncheza oznámilo, že sa nebude stavať proti odkladu brexitu, ktorý navrhuje britská premiérka Theresa Mayová, aby sa vyhla 29. marca neusporiadanému vystúpeniu Británie z Európskej únie.


Sánchez v prejave v parlamente však vyhlásil, že chce, aby odklad konečného termínu brexitu priniesol aj konkrétne výsledky.

"Hoci Španielsko nebude proti možnému odkladu, ten musí priniesť nespornú perspektívu riešenia. Predlžovanie neistoty odkladaním konečných termínov nie je rozumnou a ani žiaducou možnosťou," dodal Sánchez, ktorého citovala tlačová agentúra AFP.

EÚ so silnejúcimi obavami sleduje politické machinácie v Británii a aj možnosť, že táto ostrovná krajina vystúpi z Únie bez dohody - riskuje sa tým zmätok na oboch stranách Lamanšského prielivu.

Sánchez v príhovore ďalej uviedol, že Madrid je "ochotný pozmeniť... (politickú) deklaráciu tak, aby bola ambicióznejšia, ak Spojené kráľovstvo pozmení červené čiary, ktoré si v rokovaniach s EÚ stanovilo".

Španielsky premiér tým narážal na deklaráciu, ktorá načrtáva plán rokovaní o budúcich blízkych obchodných vzťahoch EÚ s Britániou počas prechodného obdobia po brexite.

Aj nemecká vláda sa vyjadrila k prípadnému odkladu brexitu. Námestník nemeckého ministra zahraničných vecí Michael Roth pre televíziu ZDF v stredu vyhlásil, že Berlín chce vidieť na stole "niečo zásadne nové", čo odôvodní odklad.

Roth, citovaný tlačovou agentúrou AP, povedal: "Ak môžeme odkladom dosiahnuť naozaj niečo nové a ak potom dospejeme k rozumnému riešeniu, budeme tými poslednými, ktorí tomu budú stáť v ceste."

Predseda Európskej rady Donald Tusk už v pondelok 25. februára povedal, že odklad brexitu pôvodne určeného na 29. marca je vzhľadom na politický vývoj "rozumným riešením".

Mayová v utorok urobila dramatický obrat vo svojej stratégii a oznámila, že umožní parlamentu odložiť brexit, čo predtým dôrazne odmietala. Jej ministri totiž pohrozili hromadnými demisiami.

Premiérka v stredu požiada britských zákonodarcov, aby schválili jej nový trojkrokový plán, ktorý jej dá viac času na prepracovanie návrhu "rozvodovej dohody" už vyrokovanej s Európskou úniou. Plán je rozvrhnutý na 12., 13. a 14. marca.

Mayová vysvetlila, že 12. marca môžu britskí zákonodarcovia hlasovať o jej rozvodovej dohode; 13. marca o odchode Británie z EÚ 29. marca bez dohody a 14. marca o odklade brexitu o tri mesiace. Odklad budú musieť schváliť aj ostatné členské krajiny EÚ.