Kushner na turné po arabských krajinách rokuje o izraelsko-palestínskom riešení
26 | 02 | 2019 I tasr

Poradca Bieleho domu Jared Kushner pokračuje v utorok vo svojej ceste po arabských krajinách v oblasti Perzského zálivu, ktorej cieľom je získať podporu spojencov Spojených štátov v súvislosti s riešením blízkovýchodného konfliktu. Plán USA pre izeaelsko-palestínsky spor bude vyžadovať ústupky z oboch strán, uviedla agentúra Reuters.


Očakáva sa, že Kushner, ktorý je zároveň zaťom amerického prezidenta Donalda Trumpa, sa počas týchto rokovaní zameria na hospodárske aspekty mierového plánu.

Kushner a Trumpov poradca pre blízky východ Jason Greenblatt už v pondelok rokovali v metropole Spojených arabských emirátov (SAE) Abú Zabí. V prvej časti svojho turné sa stretli s korunným princom emirátu Abú Zabí šejkom Muhammadom bin Zajdom Nahajánom, napísalo v utorok na Twitteri americké ministerstvo zahraničných vecí.

Kushnera sprevádza takisto osobitný predstaviteľ USA pre Irán Brian Hook. V SAE diskutovali o úsilí Trumpovej vlády sprostredkovať izraelsko-palestínske mierové riešenie a "spôsoboch, ako posilniť celý región prostredníctvom ekonomických investícií".

Trojica má v utorok na programe návštevu Bahrajnu. Predstavitelia Washingtonu taktiež navštívia Omán, Katar a ďalšie arabské štáty. Ako doplnil Reuters, návšteva Izraela súčasťou programu nie je.

"Chceme od nich (krajiny v regióne) získať rady, ako najlepšie postupovať, a vymeniť si nimi niektoré podrobnosti o tom, o čo sa budeme usilovať, najmä o ekonomickej vízii pre všetky príležitosti, ktoré v prípade nastolenia mieru existujú," povedal Kushner pre televíziu Sky News v Abú Zabí.

Dlho očakávaný plán Spojených štátov pre riešenie konfliktu medzi Izraelčanmi a Palestínčanmi údajne predpokladá, že hlavným mestom palestínskeho štátu bude východný Jeruzalem. Štát má na základe tohto plánu pokrývať približne 90 percent územia Predjordánska, uviedla v januári izraelská televízia.

Trump už pred nástupom do funkcie v januári 2017 ohlásil vypracovanie mierového plánu pre Blízky východ, ktorého predstavenie však opakovane odložil. Po tom, ako v decembri 2017 uznal Jeruzalem za hlavné mesto Izraela, Palestínčania vyhlásili, že Spojené štáty už prestali považovať za nestranného sprostredkovateľa v konflikte s Izraelčanmi. Plán americkej vlády sa preto chystajú odmietnuť.