Komentár Martina Ondráša: Už padajú masky aktérov tragédie poľnohospodárstva na Slovensku
26 | 02 | 2019 I Martin Ondráš

Ľahkosť s akou sa zhadzujú masky aktérov tragédie poľnohospodárstva a potravinárstva na Slovensku je až zarážajúca. Za ostatných 20 rokov som nezažil, aby akákoľvek organizácia vyzývala poslancov NR SR aby prelomili veto prezidenta a opäť schválili akýkoľvek zákon. Dnes sa pozastavím nad organizáciou, nad ktorou musí rozum stáť každému, kto sa problematike poľnohospodárstva a potravinárstva venuje. Dovolím si malú citáciu



Zákon o neprimeraných vzťahoch v obchode s potravinami považuje Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora za jeden z najdôležitejších právnych predpisov v rámci potravinárskej legislatívy. Aj preto vyzýva poslancov Národnej rady SR, aby pri opätovnom prerokovávaní v pléne zákon schválili.“


Ak som pochopil správne, tento zákon má podľa SPPK výrazne zlepšiť postavenie potravinárov a poľnohospodárov na Slovensku. No aj napriek tomu, že táto zvláštna úvaha pána predsedu Emila Macha nemá žiadne rácio, skúsim sa teda na jeho ambíciu bližšie pozrieť. SPPK poberá dotácie na svoju činnosť priamo z ministerstva pani Matečnej.


Nehovoríme tu o nejakých drobných, hovoríme tu rádovo v stovkách tisíc Eur ročne. Práve toto ministerstvo je autor zákona. Práve tento zákon bol prezidentom Kiskom vetovaný, pre jeho možný rozpor s právom EÚ. To, že je v rozpore a nie len s právom EÚ ale aj so zdravým rozumom, je absolútne jasné. Prikazuje napríklad okamžitú úhradu uloženej pokuty aj napriek tomu, že neboli vyčerpané všetky možnosti nezávislého preskúmania jej udelenia, napríklad nezávislým súdom a ruší odkladný účinok.

Zaujímavý pokus, priamo úmerný SNS, ale nevykonateľný a ľahko žalovateľný. Aj preto bude nakoniec zákon zmetený zo stola, až sa opätovne zfunkční Ústavný súd SR. Obsahuje aj divotvorné ustanovenia, ktoré de iure znamenajú nedovolenú štátnu pomoc. To je už ale v priamom rozpore s právom EÚ. Takže nehrozí, aby to EK schválila v tomto znení. Vie to pani Matečná, vie to pán Danko, vie to prezident Kiska a predpokladám, že to vie aj pán Emil Macho. Aj napriek tomu, že to všetci vedia, dovolí si stavovská organizácia, ktorá vraj zastupuje väčšinu farmárov a potravinárov na Slovensku vyzvať poslancov NR SR aby zlomili veto prezidenta. No prečo asi ?

Sú predsa skupiny, ktorým absolútne vyhovuje znenie zákona. Počítajte so mnou. Zákon prikazuje splatnosť faktúr 10 dní od dodania potraviny pre úzky okruh potravinárskej výroby. Zatiaľ sa verejne šepká o pekárenskom priemysle. Na Slovensku máme veľké priemyselné pekárne a malé rodinné pekárničky. Väčšinu priemyselných pekární ovládli firmy, ktoré patria do jedného holdingu najväčšieho agro baróna v rámci CZ/SK, ktorý aktuálne zastáva post Českého priemiéra.


Takže sa predpokladá, že sám pán barón má asi problém s cash flow. Položil si niekto niekedy otázku, akú splatnosť faktúr majú dodávatelia surovín do jeho pekární ? 10 dni od dodania ? Možno by to presne pán Macho vedel vysvetliť, keďže donedávna aktívne pôsobil v riadiacich funkciách spomínaného agro baróna. Dnes tam už samozrejme nepôsobí, teda aspoň nie oficiálne. Položil si niekto otázku, ktoré komodita narástla na cene od 1.1.2019 v najväčšom rozsahu ? Áno, správne. Pekárenský sortiment.


Aká komodita bude medzi prvými podliehať cenovej rade ministerstva pani Matečnej, ktorá jediná určí oprávnenú výrobnú cenu a pod túto úroveň nesmú obchodníci nakúpiť ? Áno, správne. Bude to pekárenský sortiment. Ak bude nejaký odberateľ nespokojný s kvalitou, kto potrebuje, aby mu nikto, okrem štátnej kontroly (podlieha ministerke Matečnej), nechodil na kontrolu do prevádzok ? Áno, správne. Ak štátna kontrola uloží pokutu napríklad za to, že v pečive sa nájde cudzó predmet, komu vyhovuje aby mu obchodník nemohol pokutu preúčtovať ? Áno, správne.


SPPK som považoval, svojho času, za skutočnú stavovskú organizáciu, hodnú povšimnutia, podpory a jednaní. Dnes sa jej podarilo vyprofilovať. To, že pán prezident Macho má vysoké politické ambície je zrejmé. Stačí pozorne sledovať, ako si je istejší a istejší vo všetkých debatách, kde sa rád prezentuje ako zástupca prvovýroby a výroby. No je skutočne pravda, že agrobarón pôsobí aj v prvovýrobe a výrobe, ale určite nepredstavuje väčšinu. Celý jeho model je postavený na stovkách a tisíckach poprepájaných firiem, ktoré tvoria jeho flotilu. Ak však tieto firmy vstúpia ako členovia do SPPK, nič to neznamená.


Len toľko, že SPPK skutočne zastupuje záujmy poľnohospodára a potravinára. Ale len jedného. Maska spadla a som zvedavý, kedy to už nedokáže utajiť presne tým, čo stále vyhlasuje.