Holandské úrady zadržali kontraband 90.000 fliaš ruskej vodky smerujúci do KĽDR
26 | 02 | 2019 I tasr

Colné úrady v Holandsku zadržali náklad približne 90.000 fliaš ruskej vodky, ktorá bola podľa nich v rozpore so sankciami OSN pašovaná do Severnej Kórey. Informovala o tom v utorok tlačová agentúra AP s odvolaním sa na denník Algemeen Dagblad.


Kontraband liehovín objavili minulý týždeň v rotterdamskom prístave ukrytý v kontajneri, ktorý prevážala čínska nákladná loď. Holandská ministerka zahraničného obchodu a rozvojovej spolupráce Sigrid Kaagová pogratulovala príslušným úradom k zadržaniu ilegálneho nákladu.

"Bezpečnostná rada OSN uvalila na Severnú Kóreu jasné sankcie, ktoré je potrebné vymáhať," uviedla.

Podľa zmieneného miestneho periodika bola vodka určená pre severokórejského vodcu Kim Čong-una a jeho armádnych veliteľov, dopĺňa webový spravodajský portál Dutchnews.nl. Ilegálna zásielka putovala z Ruska a ako podozrivú ju označili už colné úrady v nemeckom prístavnom meste Hamburg.

V oficiálnych prepravných dokumentoch sa uvádzalo, že cieľovou destináciou tejto zásielky je Čína a plavidlo patrí čínskej štátnej logistickej spoločnosti COSCO.

"Sankcie sa vzťahujú aj na dovoz luxusného tovaru, a preto majú colné úrady plné oprávnenie kontajner zadržať a prípadne vyložiť," dodala Kaagová.