PRIESKUM MVK: Čaputová prvýkrát preskočila Mistríka, jednoznačne by vyhral Šefčovič
25 | 02 | 2019 I Roman Suchý

Ak by sa prvé kolo prezidentských volieb konalo v druhej polovici februára, do priameho súboja o Prezidentský palác by sa dostali eurokomisár Maroš Šefčovič s vyše 30 a podpredsedníčka Progresívneho Slovenska Zuzana Čaputová s takmer 20 percentami.


​Vyplýva to z prieskumu agentúry MVK, ktorý bol vyhotovený pre internetový portál zoznam.sk.

Agentúra MVK uskutočnila v dňoch 13. až 19. februára 2019 výskum verejnej mienky na vzorke 1.083 respondentov, ktorá bola reprezentatívna pre dospelú populáciu SR z hľadiska pohlavia, veku, vzdelania, národnosti, regiónov a veľkostných kategórií sídiel. Išlo o výskum realizovaný kvótnym výberom a technikou face-to-face interview (štandardizovaný rozhovor) prostredníctvom anketárskej siete. Zadávateľom prieskumu bol internetový portál Zoznam.sk.



Do prieskumu boli zaradené aj otázky na blížiace sa prvé kolo volieb prezidenta SR. Na otázku: V sobotu 16. marca sa uskutoční prvé kolo volieb prezidenta SR. Aké je dnes, v tejto chvíli Vaše rozhodnutie: zúčastníte sa prvého kola volieb alebo hlasovať nepôjdete? odpovedalo 47.3% respondentov, že sa určite zúčastnia a o účasť zvažuje aj ďalších 38.4% opýtaných.

Respondenti dostali lístok so zoznamom kandidátov a odpovedali na otázku »Za koho budete hlasovať Vy?« Spomedzi účastníkov prieskumu, ktorí zvažujú svoju účasť na prvom kole volieb, 15.0% nebolo vôbec rozhodnutých, komu dajú svoj hlas.
Prieskum agentúry MVK.
Zdroj: mvk

Ostatní svoje preferencie rozdelili medzi jednotlivých kandidátov nasledovne: Maroš Šefčovič 30.3% Zuzana Čaputová 19.4% Róbert Mistrík 14.2% Štefan Harabin 8.3% František Mikloško 7.3% Marian Kotleba 6.5% Béla Bugár 6.3% Milan Krajniak 3.1% Eduard Chmelár 1.7% József Menyhárt 1.6% Róbert Švec 0.5% Martin Daňo 0.3% Ivan Zuzula 0.2% Bohumila Tauchmanová 0.1% Juraj Zábojník 0.1%