Komentár Jany Teleki: V Politike na TA3 exceloval Dolinský, bodoval Matovič
24 | 02 | 2019 I Jana Teleki

Dvojhodinovej relácii TA3 s predsedami štyroch politických strán vďaka svojej pripravenosti, znalosti, sústredenosti a okamžitým reakciám exceloval Norbert Dolinský . Počas dvoch hodín profesionálnym prístupom dokázal obnažiť charaktery diskutujúcich nepomerne viac ako je štandardom.


Fico bez sebareflexie

V poslednej dobe sme si všimli, že Fico sa snaží každý rozhovor moderovať podľa seba. Na uvedenie témy o následkoch Kuciakovej vraždy v spoločnosti a v politike okamžite začal preferovať svoju sebaľútosť na prípade jeho údajného rozhovoru s Vadalom . Odstúpenie z postu premiéra, už nepociťuje ako prehru a stratu autority, ale gesto. Samozrejme nezabudol na prorocké poučky o tom, čo všetko sa ešte v súvislosti s vraždou Jána Kuciaka dozvieme. Ficov sebacentrizmus kričí z každého jeho prejavu, z každej vety.

Nezabudol opakovane zdôrazniť, aký je dôležitý význam prezumpcie neviny a to v súvislosti s jeho údajným rozhovorom s Vadalom.

Na princíp prezumpcie okamžite zabudol, keď do diskusie zatiahol prezidenta Kisku v súvislosti s poslednými informáciami ohľadom firmy KTAG s.r.o., ktorej konateľom bol aj Andrej Kiska. Keď Fico nazval Kisku daňovým podvodníkom  svoje právnické vzdelanie a etiketu znegovaním inštitútu prezumpcie neviny zahodil do koša.

Podľa výpisu tejto spoločnosti bol Kiska spolukonateľom firmy do novembra 2011, druhým konateľom bol Ing. Kučovský, zrejme osoba, ktorá bola obvinená z krátenia dane. To je trochu málo na to, aby Fico o niekom prehlásil že je daňvový podvodník. Ako právnik vie, že ak by sa skutok preukázal, je potrebné určiť páchateľa. Vie aj to, že ak by dnešné okolnosti naznačovali, že daňové priznanie podpísal Kiska, bol by obvinený on. Konatelia podľa výpisu z Obchodného registra konajú každý samostatne, čo znamená, že daňové priznanie podpísal jeden z nich, podľa vnútornej deľby kompetencií a zodpovednosti.

Fico vie aj to, že k obvineniu Kisku môže dôjsť, ak sa preukáže, že sa spolupodieľal, vedel a podpísal daňové priznanie. Vie aj to, že po takomto obvinení nasleduje dlhé obdobie prípravného konania, dokazovania, znaleckého skúmania, vypočúvania svedkov a skúmania listín, aby sa potvrdilo, či sa skutok stal tak ako je to v obvinení, či ho spáchala jedna osoba alebo v spolupáchateľstve a až následne je možné podať obžalobu na súde, ktorý po zvážení všetkých okolností vo veci rozhodne.

Fico má evidentnú škodoradosť z toho, že právnemu laikovi Kiskovi žiadny z jeho právnych poradcov nevysvetlil postupnosť krokov v trestnom konaní a  vychutnáva si splašené, spontánne ľútostivé prejavy Andreja Kisku. Nezabúda na to, že ho môže beztrestne nazývať daňovým podvodníkom a nikto ho nezažaluje na ochranu osobnosti, kde by každé svoje tvrdenie musel dokázať a pokiaľ by nepredložil právoplatný rozsudok s takýmto verdiktom, spor by prehral. Fico rozdielne vysvetľoval význam prezumpcie neviny, keď vyťahoval písomné potvrdenie o tom, že nekomunikoval s Vadalom.

Ficove vyvrátenie s rozhovoru s Vadalom  

Televízia odvysiela úpútavku s Petrom Pelegrinim, ktorý povie, že mu verí, pretože videl písomné potvrdenie. Následne Fico vytiahol počas relácie z vrecka akože potvrdenie. Stanovisko z nášho veľvyslanectva prezentovať ako dokument z talianskej justície bolo veľmi nezvládnutou manipuláciou nielen s pozornosťou a sústredenosťou novinárov, ale najmä verejnou mienkou.

Ústavný činiteľ Fico požiadal o súčinnosť Ministerstvo zahraničných vecí Slovenskej republiky, ktoré mu odpovedalo, že Veľvyslanectvo Slovenskej republiky v Taliansku preverovalo na generánej a  prokuratúre v Kalábrii informácie o zázname z jeho telefonického rozhovoru s Vadalom, takže Ficovi nebolo doručené oficiálne stanovisko orgánov prokuratúry Talianska, ale od Ministerstva zahraničných vecí.

Pokiaľ by zavolal taliansky veľvyslanec na Košickú prokuratúru, či vedia o komunikácii Berlusconiho s Vadalom, vysvetlili by mu, že nie je účastníkom konania ani inou oprávnenou osobou a žiadané informácie by mu automaticky odmietli poskytnúť. Žiadateľovi by oznámili iba dôvod zamietnutia jeho žiadosti. V takých prípadoch podobne postupujú talianske justičné orgány, ktoré zo zákona nemôžu poskytovať telefonické informácie neoprávnenej osobe o obsahu trestného spisu, ani v prípade keď žiadateľom je slovenský veľvyslanec v Taliansku. Fico opäť raz na svoju obhajobu zvolil spôsob jemu vlastný – vyvolané zdanie prezentovať ako fakt.

Sulíkov pragmatizmus

Sulík poukázal na Ficov selektívny spôsob posudzovania okolností. Na témy reagoval pragmaticky, faktickými vyjadreniami bez zavádzania a fabulácií. SaS prezentuje ako jasnú politickú platformu, s ambíciou vytvorenia pravicovej koalície. Sulík bez problémov pripustil osobné zlyhanie pri nahranom rozhovore s Kočnerom. V súvislosti s Borisom Kollárom uviedol, že radšej bude sedieť v parlamente s Borisom Kollárom, ktorý bol na fotografii s mafiánom pred rokmi, ako sedieť v parlamente  mafiánom. Sulík počas celej diskusie prezentoval oficiálne stanoviská SaS.

Bugárov selektívny politický princíp

S odvolaním sa na princípy politickej dôveryhodnosti sa v úvode relácie Bugár vyhol odpovedi na konfrontačnú otázku redaktora, či môže potvrdiť Ficove vydieranie  prezidenta Andreja Kisku funkciou predsedu Ústavného súdu SR. Občan chápe význam slovného spojenia „medzi štyrmi očami“, v danej situácii aj odmietnutie odpovede, bolo jasnou odpoveďou. V diskusii predviedol dlhoročnú skúsenosť vo využívaní orgánov a predsedníctva strany v prospech vlastných rozhodnutí, ktorými poburuje opozíciu, ale i spôsob prezentácii mnohokrát vyvrátených klamstiev uvedomujúc si, že v predvolebnom vetre je potrebné budovať koaličný potenciál, Bugár je presvedčený, že po budúcich voľbách niekoľko percentným ziskom strany Most – Híd bude polarizovať pomer síl v parlamente.

Matovičove holuby

Najdynamickejšia časť relácie bola o Matovičových jasných, jednoduchých a zrozumiteľných odpovediach. Nenechal sa zaskočiť s témou  financií za výsledok volieb, uviedol, že päť miliónov eur sa rozhodli rozumne použiť, doteraz z financií za voľby riešili asistentov, prevádzku, tlačoviny a medializáciu, zdôraznil že ho kontroluje ministerstvo financií a samotný parlamentný výbor. Uškrnie sa, keď povie ako za dva týždne zostrelil ministra vnútra keď nechcel odvolať Tibora Gašpara a otvorene hovorí, že takto bude zostreľovať aj ostatných holubov čo sedia na akomsi pomyslenom drôte. To čo ostatní balia otvorene priznal. Konštatoval, že nemá problém s Borisom Kolárom, ale ani s Beblavým, napriek tomu, že jeho rodina bola úspešným privatizérom Palmy Tumys. Zopakoval, že zvýšenie platov poslancov o 1500 eur považuje za nehanebnosť , chamtivosť a bude iniciovať, aby tieto prostriedky poslanci venovali na charitu, v čom pôjde príkladom. Matovič je zvyknutý na konfrontácie a otvorene hovorí, že OĽaNO má štyroch členov, v prípade potreby bude mať toľko členov, koľko bude vyžadovať zákon. V súvislosti so zverejnenými škandálmi, je presvedčený, že princíp „ padni komu padni“, by mohol byť zárodkom dobrej budúcej koalície. Matovičov prejav pôsobil vyrovnane, vecne a bez útokov, sústredený na principiálne stanoviská. Všetkých prevýšil vecnosťou a presnosťou.