Koho sa chystáte voliť v Eurovoľbách 2019?
23 | 02 | 2019 I Juraj Štubniak
Voľby do Európskeho parlamentu v roku 2019 sa na Slovensku uskutočnia v sobotu 25. mája 2019.V poradí dvanáste voľby do Európskeho parlamentu, zároveň štvrté na Slovensku, sa uskutočnia v EÚ v rámci celoeurópskych volieb do Európskeho parlamentu od 23. mája do 26. mája 2019.

Predseda parlamentu, Andrej Danko určil lehoty na utvorenie volebných okrskov a určenie volebných miestností do 22. februára. Zároveň určil aj lehotu na utvorenie okresných volebných komisií a okrskových volebných komisií do 1. apríla a lehotu na ich prvé zasadanie do 15. apríla. Politické strany teraz majú možnosť do zajtra podať kandidačné listiny s návrhmi kandidátov na poslancov Európskeho parlamentu, ktorých právoplatnosť následne preverí Štátna komisia.

Tohtoročné eurovoľby sprevádza neistota súvisiaca s brexitom. Ak by Spojené kráľovstvo nestihlo odísť k 29. marcu, Briti by mali nárok zvoliť si svojich poslancov Európskeho parlamentu. V tom prípade by Slováci mali 13 poslancov. Ak sa Británii podarí odísť, Slováci získajú v 705-člennom pléne o jednu stoličku viac.

 

Lídrov a členov kandidátok zatiaľ ohlásilo niekoľko strán:

  • Doma dobre - Helena Mezenská, Zuzana Valocká, Štefan Adam

  • DOPRAVA - Marián Damankoš, Ján Cirák , Lenka Beňačková a ďalší

  • KDH – Marián Čaučík, Andrej Klapica, Miriam Kuzárová, Miriam Lexmann, Ivan Štefanec (súčasný europoslanec),  Ján Figeľ

  • Kresťanská únia - Anna Záborská (súčasná europoslankyňa medzi rokmi 2004 – 2019), Branislav Škripek (súčasný europoslanec)

  • ĽSNS – Milan Uhrík, Martin Beluský, Milan Mazurek, Miroslav Radačovský, Miroslav Urban, Lukáš Kopáč

  • Koalícia PS a SPOLU-OD – za PS: Michal Šimečka, Zora Jaurová, Martin Hojsík, Ondrej Prostredník, Lucia Klieštincová; za SPOLU-OD: Vladimír Bilčík, Simona Petrík, Jozef Mihál (strany si rozdelia miesta na kandidátke po 7, pričom PS obsadí 1., SPOLU 2. a 3. a následne PS všetky párne a SPOLU všetky nepárne miesta.

  • Národná koalícia - Peter Tomeček, Anton Martvoň, Slavomír Harabin, Radovanov Znášik a ďalší. Zaujímavosťou je, že na ôsmom mieste kandidátky je bývalý dvojnásobný poslanec Európskeho parlamentu a exminister financií Sergej Kozlík.​

  • MOST-HÍD - József Nagy, Norbert Kurilla, Gábor Csicsai, ale aj hudobník Richard „Ricco“ Šarközi a ďalší

  • SaS – Eugen Jurzyca, Alojz Baránik, Lucia Ďuriš Nicholsonová a ďalší

  • SME RODINA – Peter Pčolinský, Ľudovít Goga, Petra Krištúfková, Ivan Bella a ďalší

  • SMER-SD -  Monika Beňová (súčasná europoslankyňa), Miroslav Číž, Robert Hajšel (riaditeľ Kancelárie Európskeho parlamentu v Bratislave) a ďalší

  • SNS – Jaroslav Paška (europoslanec medzi rokmi 2009 – 2014), Karol Konárik ml., Karol Farkašovský,  Maroš Pavlovič,  Pavol Dubček a ďalší

  • SMK - Pál Csáky, József Berényi, Ákos Horony a ďalší


 

Zoznam budeme priebežne doplňovať a upravovať, podľa skutočných a zaevidovaných kandidátok.

 

Májové voľby do Európskeho parlamentu by mali na Slovensku stáť takmer 10,2 milióna eur. Z rozpočtu ministerstva vnútra na ne pôjde 8 687 175 eur, z rozpočtu Štatistického úradu 1 494 750 eur.

Hlasovacie právo majú slovenskí občania s trvalým pobytom na Slovensku, ale aj občania iného členského štátu, ktorí majú na Slovensku trvalý pobyt. Poslanci europarlamentu sú volení na päťročné volebné obdobie.

Riaditeľ Kancelárie EP na Slovensku pripomenul, že Slováci pred piatimi rokmi opäť prekonali vlastný negatívny rekord vo volebnej účasti, ktorá dosiahla len 13 percent.  Tiež zastáva názor, že vyššej účasti by pomohla aj možnosť voliť elektronicky.

"Motivovalo by to hlavne mladších ľudí. Na tom však na Slovensku nie je politický konsenzus, lebo niektoré strany, ktoré majú konzervatívnejších voličov, nie sú presvedčené, že by im to pomohlo. A nie je to rozšírené ani v celej EÚ. Tento spôsob využívalo Estónsko či Holandsko," dodal.