Kiska vidí za obvinením konateľa KTAG Ficovu pomstu. Ten to odmieta a Kisku označil za klamára
22 | 02 | 2019 I Peter Králik, TASR

Trestné stíhanie konateľa spoločnosti KTAG je pomstou predsedu Smeru-SD Roberta Fica za to, že prezident SR Andrej Kiska mu odmietol politický dôchodok na ústavnom súde. Povedal to Kiska na tlačovej konferencii v Bratislave. Podľa jeho slov hrozí trestné stíhanie aj jemu po skončení prezidentského mandátu.


Prezident Andrej Kiska v piatok vyhlásil, že ak by sľúbil predsedovi Smeru Robertovi Ficovi vymenovanie za predsedu Ústavného súdu, tak by dnes žiadne trestné stíhanie voči konateľovi jeho firmy KTAG Eduardovi Kučkovskému neprebiehalo.

„Trestné stíhanie je pomstou Fica za to, že som mu ako prezident odmietol sľúbiť politický dôchodok na Ústavnom súde,“ povedal prezident na tlačovej besede.

Kiska povedal, že Fico mu od decembra cez sprostredkovateľov, ale aj priamo oznámil, že chce byť predsedom Ústavného súdu. “Neoznámil mi to ako fakt, ale ako vyhrážku s tým, že buď ho vymenujem, alebo sa vojna voči mne spustí nanovo.” Informuje Denník N.

 
Bugár sprostredkovateľ

Sprostredkovateľom mal byť Bugár. Kiska tvrdí,  že ho kontaktoval predseda Mosta-Híd a povedal mu, že za ním bol Robert Fico a požiadal ho, aby prezidentovi odkázal, že buď ho dá za predsedu Ústavného súdu alebo proti nemu začne boj a predloží aj správu proti nemu do parlamentu.

Kiska opisoval, že Bugárovi povedal, že ho prekvapuje, prečo mu to Fico nepovedal do očí, keď boli pred dvomi dňami spolu. Prezident vraj Bugárovi povedal, že sa nenechá vydierať. O Bugárovom telefonáte Kiska informoval aj predsedu vlády Petra Pellegriniho. „Nazval som to chrapúňstvo,“ povedal Kiska.

 
Fico Kiskove tvrdenia odmietol

Predseda Smeru-SD Robert Fico odmieta obvinenia prezidenta SR Andreja Kisku z vydierania. Tvrdí, že ani netušil, že bude vznesené obvinenie voči konateľovi spoločnosti KTAG. Kisku na tlačovej konferencii expremiér označil za podvodníka a klamára.

Vyzývať prezidenta na odstúpenie už podľa Ficových slov nemá význam, keďže o mesiac budú voľby. Opätovne Kiskovi vyčítal aj lety do Popradu či to, že nebol medzinárodne akceptovaný.

V prípade daňových káuz spájaných s prezidentom SR Andrejom Kiskom obvinili konateľa firmy KTAG Eduarda K. Stíhanie sa má týkať neoprávnenej vratky DPH vo výške 146.000 eur, ktorú si KTAG vypýtala od štátu. KTAG platila Kiskovi prezidentskú kampaň a sumu si potom dala do nákladov. Daňový úrad to však neuznal. V minulosti bol na poste konateľa firmy i sám prezident. Kým zastáva svoj úrad, nie je ho možné obviniť.