Na protestoch katalánskych separatistov došlo k zrážkam s políciou
21 | 02 | 2019 I TASR
Účastníci generálneho štrajku, presadzujúci oddelenie Katalánska od Španielska, blokovali vo štvrtok hlavné cesty a železničné trate v tomto regióne na severe krajiny. Ako informovala agentúra AP, došlo tam aj k zrážkam s políciou.

Policajti uviedli, že zadržali štyri osoby, keď pri pokuse o rozpustenie skupiny demonštrantov blokujúcich dopravu narazili na odpor. Záchranári na mieste ošetrili celkovo 22 ľudí s drobnými zraneniami.
Pri zrážkach s účastníkmi protestu sa zranilo aj 12 policajtov. Demonštranti na nich hádzali kamene a na niektorých diaľniciach pálili pneumatiky.

Generálny štrajk zorganizovali odbory pracovníkov a študentov zasadzujúcich sa o nezávislosť Katalánska. Požadovali zlepšenie sociálnej politiky - vrátane 35-hodinového pracovného týždňa - a vyššiu minimálnu mzdu. Protesty boli tiež odrazom hnevu na Španielsko za to, že súdi viacerých separatistov, ktorí v roku 2017 presadzovali katalánsku nezávislosť.

Katalánske dopravné úrady uviedli, že narušená bola doprava na hlavných komunikáciách v Barcelone, ako aj viacerých diaľniciach a železničných tratiach v iných častiach regiónu.

Študenti usporiadali v Barcelone neskôr v priebehu dňa pochod, na ktorom sa podľa polície zúčastnilo 13.000 ľudí. Proseparatistická organizácia Katalánske národné zhromaždenie (ANC), ktorej protestným sloganom bolo "Sebaurčenie nie je zločin", naplánovala na štvrtok separátny pochod.