Farmár Oravec chce podať trestné oznámenie na ministerku Matečnú
21 | 02 | 2019 I TASR

Trestné oznámenie na políciu chce na šéfku agrorezortu Gabrielu Matečnú za ohováranie podať farmár František Oravec. Uviedol to vo štvrtok pre médiá počas protestnej akcie nespokojných farmárov, lesníkov a geodetov. Na súdne pojednávanie, ktoré spomenula v stredu ministerka, bol podľa jeho slov predvolaný ako svedok.


Ďalej povedal, že jeho právnici píšu žalobu na súd na ochranu osobnosti. Zdôraznil, že nebol obvinený z vydierania, nedovoleného ozbrojovania, nákupu nástražných výbušných systémov. "Nech ukáže ministerka obvinenie, predvolanie na moju osobu v tejto veci. Výpovede svedkov jednoznačne potvrdili, že František Oravec nič také neobjednával," povedal farmár s tým, že od štvrtka ministerka Matečná nie je jeho ministerkou. Dodal, že zamestnáva ľudí, platí za nich odvody a má hovädzí dobytok. Zároveň skonštatoval, že Pôdohospodárska platobná agentúra dlhodobo zakrýva subvenčné podvody.

EK by mala do konca marca pozastaviť účinky zákona o odvode reťazcov
Európska komisia by mala do konca marca 2019 pozastaviť účinnosť slovenského zákona o osobitnom odvode pre obchodné reťazce. Uviedol to na štvrtkovej tlačovej konferencii Zväzu obchodu SR jeho 1. viceprezident Pavol Konštiak. Čítať ďalej
21 | 02 | 2019 | TASR


Hovorca Iniciatívy poľnohospodárov, ktorá organizuje protest, Patrik Magdoško uviedol, že si vyžiadal rozhodnutie súdu o prípade, o ktorom tiež hovorila šéfka agrorezortu, a zvažuje v tejto súvislosti právne kroky. O prípade sa v stredu večer rozprával s účastníkmi protestu v Bratislave, ktorí mu vyjadrili podporu.

Ministerka Matečná sa v stredu vyjadrila, že protest organizujú ľudia, ktorí sa tvária, že sú farmári, mnohí z nich však farmármi nie sú, pretože nemajú ani štvorcový meter pôdy. "Musím povedať, že nie som stotožnená s tým, že legitimizujeme ľudí, ktorí sa vyhrážali zabitím, či na iných si objednávali nástražné a výbušné systémy. Títo ľudia neprišli (na protest) kvôli farmárom, ale prišli pre osobné ciele a zastieranie niektorých faktov," upozornila šéfka agrorezortu.

Nespokojní farmári, lesníci a geodeti prišli na strojoch v utorok do Bratislavy, kde chceli hovoriť o problémoch a predostreli svoje požiadavky. Rokovanie na Úrade vlády SR sa uskutočnilo v stredu.