Dobre už bolo? Čakajú nás roky, kedy pracovné miesta budú pribúdať pomalšie?
21 | 02 | 2019 I Peter Králik/TASR
Slovenský pracovný trh pravdepodobne čaká ochladenie a nové pracovné miesta sa môžu tvoriť pomalšie ako v predchádzajúcich rokoch. Očakávajú to analytici, podľa ktorých môže miera nezamestnanosti mierne rásť najmä v slabších regiónoch Slovenska. Spomalenie na trhu práce očakáva aj ministerstvo práce.

V januári na Slovensku medzimesačne vzrástla nezamestnanosť na 5,26 %, medziročne však klesla. Podľa analytikov to nie je prekvapujúci vývoj, vplyv na to mali najmä sezónne výkyvy, ale aj jednorazové štatistické vplyvy. "Miera nezamestnanosti na Slovensku v januári vzrástla, na prvý pohľad je to zlá správa. Ako dobrá sa však ukáže, keď si povieme, že v januári nemalo Slovensko nikdy nižšiu nezamestnanosť," tvrdí hlavný ekonóm Next Finance Vladimír Pikora.

Minister práce Ján Richter (Smer-SD) v stredu (20.2.) uviedol, že v januári sa nevytvorilo toľko pracovných miest ako v predchádzajúcom období. Podľa neho to súvisí aj so stavom v automobilkách. "Mimo nitrianskeho Jaguar Land Roveru prestali robiť hromadný nábor, skôr sa hovorí o prepúšťaní a z toho, čo sme si preverili, sa niekde deje, že končia spoluprácu s agentúrami dočasného zamestnávania. Dalo sa to do istej miery predpokladať. Je prirodzené, že v takejto situácii prví, ktorí končia, sú agentúrni zamestnanci. Viacerí dostali ponuku, aby vstúpili do základného stavu," priblížil minister práce.

Richter upozornil aj na vyjadrenia ministra financií Petra Kažimíra (Smer-SD), podľa ktorého slovenská ekonomika dosiahla rastový vrchol pravdepodobne už vlani. "Tieto prvé januárové čísla do istej miery naznačujú, že asi sa to týka aj trhu práce. Tým nechcem povedať, že nepredpokladáme vytváranie ďalších nových pracovných miest, ale každopádne to bude iné tempo a ďaleko sa nebudú štatisticky dosahovať možno tie čísla, ktoré sme mali v posledných troch rokoch," podotkol Richter.

Ochladenie na trhu práce v najbližšom období očakávajú aj analytici. "Spomaľujúca ekonomika bude generovať čoraz menej pracovných miest a postupne schladzovať aj domáci trh práce. Nové pracovné miesta by mali pribúdať najmä na západe krajiny, kde je už zásoba vhodnej pracovnej sily vyčerpaná. V ekonomicky slabších regiónoch Slovenska naopak tento rok budeme pravdepodobne už pozorovať mierny nárast miery nezamestnanosti," predpokladá analytik UniCredit Bank Czech Republic and Slovakia Ľubomír Koršňák.

Rozdielnosti na trhu práce by sa tak mohli ešte zvýrazniť. "V zásade fungujú dva paralelné trhy. Jeden na západe a severozápade a druhý na juhu stredného Slovenska a na východe. V dôsledku nízkej mobility časti pracovnej sily tak viaceré podniky na západnom Slovensku budú stále odkázané i na dovoz pracovnej sily zo zahraničia alebo budú nútené prehodnotiť svoje plány ďalšej expanzie v tomto regióne," dodal Koršňák.