Nemecko je údajne naklonené účasti Huawei pri budovaní sietí piatej generácie
20 | 02 | 2019 I Peter Králik
Nemecká vláda je naklonená možnosti dovoliť čínskej spoločnosti Huawei účasť na budovaní mobilných sietí piatej generácie (5G), a to napriek výstrahám Spojených štátov ohľadom bezpečnostných rizík spojených s týmto podnikom. Informoval o tom v utorok server denníka The Wall Street Journal (WSJ), ktorý sa odvoláva na nemenovaných nemeckých predstaviteľov. Hovorca ministerstva vnútra podľa serveru CNBC uviedol, že Nemecko z budovania vysokorýchlostných sietí neplánuje vylúčiť žiadnu konkrétnu firmu.

Podľa denníka The Wall Street Journal urobila predbežné rozhodnutie umožniť firme Huawei účasť v 5G sieťach už pred dvoma týždňami skupina príslušných nemeckých ministrov. Takéto rozhodnutie by však aj v prípade následného potvrdenia mohlo čeliť opozícii vo vláde aj v parlamente, tvrdia podľa WSJ skupina štátnych pracovníkov, diplomatov a zákonodarcov, ktorí by zo strategických a bezpečnostných dôvodov uprednostnili zákaz Huawei.

Podľa britského úradu možno riziká zariadení Huawei obmedziť. USA firmu stále považuje za hrozbu

Predbežnému rozhodnutiu podľa zdrojov denníka predchádzalo vyšetrovanie, ktoré neodhalilo žiadne dôkazy, že by spoločnosť Huawei mohla využívať svoje zariadenia ku špehovaniu  komunikačných sietí. Nemecká vláda teraz nezávisle na obavách ohľadom Huawei pripravuje zmeny telekomunikačných zákonov, ktoré by sprísnili bezpečnostné požiadavky na dodávateľov telekomunikačných zariadení.

Nemecký minister hospodárstva Peter Altmaier v reakcii na otázku ohľadom správy denníka The Wall Street Journal uviedol, že vláda o svojom postupe voči firme Huawei stále rokuje. "Nemôžem túto správu explicitne potvrdiť, pretože sa stále nachádzame v procese rokovaní s ďalšími ministerstvami," citovala Altmaire agentúra Reuters.