Komentár Martina Ondráša: Ako štátny moloch farmárov zomlel a prečo sú odsúdení na neúspech
20 | 02 | 2019 I Martin Ondráš

Aktuálne sme svedkami toho, ako v priamom prenose zanikne aj tá najlepšia myšlienka. Ak si v tejto krajine skutočne niekto myslí, že veľkí obhospodarovatelia pôdy, po mojom agrobaróni, zabezpečia potravinovú základňu pre Slovenský spracovateľský priemysel, tak sú na veľkom omyle.


Videli ste niekedy farmu napríklad na papriku, či rajčiny o výmere 20 tis ha ? Ja nie a ani nikdy neuvidím. Čo ale uvidím, je 20 tis ha striedavo osiatej repky olejnej (na Slovensku už neexistuje žiaden spracovateľ), potravinárskej pšenice alebo kukurice, ako zdroj pre biopalivá.


Farmári sa už 2 x vybrali protestovať. Majú legitímne dôvody, majú pravdu. V ich príbehu je skutočná emócia a tento príbeh je uveriteľný. O to trpkejšie bude prebudenie z divadla, ktoré s nimi hrá táto vládna garnitúra. O tom, ako minulý rok prehrali 5:0 som už napísal iný článok. Dnes to bude malá rekapitulácia, prečo sú odsúdení na neúspech.


Každý dobrý generál, ktorý vedie svoju armádu do boja, musí poznať protivníka. Asi uznáte, že bojovať proti ponorkovej flotile ľahkým jazdectvom nemá zmysel a táto bitka je vopred prehraná. Presne to urobili farmári. Začali správne. Oznámili, že už dlhšie nemienia tolerovať páchané bezprávie zo strany štátu a pasivitu zo strany orgánov činných v trestnom konaní. Popísali problémy a žiadali riešenia. Tie neprišli, tak oznámili štrajk. Do tejto sekundy neurobili žiadnu chybu. Uvedomili si ale proti komu stoja ? Ministerstvo propagandy, ktoré dlhodobo zneužíva priestor v médiách na otáčanie mienky občanov. Okamžite začalo konať. Zrazu sa objavilo v médiách, že organizátori pripravovaného štrajku sú účastníci súdneho sporu a začali sa používať vety ako násilná trestná činnosť, výbušniny, vyhrážanie. To nikto na Slovensku nemá rád. Hlavne ak si ideme pripomenúť rok od tragickej smrti novinára. Proti komu skutočne stoja naši štrajkujúci farmári ? Proti agro barónom a proti ruke zákona, ktorá pomáha iba jednej strane, zastúpenej bielimy goliermi právnikov týchto veľkopodnikateľov a komplikuje život strane druhej, zastúpenej tými menšími, farmármi.


Verejnosť štrajk prijala dobre, ale zápal ochladol. Správne využitie ministerstva propagandy zabezpečilo, že vznikli pochybnosti. Ak sú pochybnosti, zvyšuje sa opatrnosť. Práve tá opatrnosť zabezpečila, že väčšina plánovaných štrajkujúcich ostala doma. Namiesto 1000 strojov, čo by už skutočne bola ťažká jazda, sa na cestu vydala 1/10. Druhá zásadná chyba, ktorú urobili moji milí farmári, bola ich absolútna nepripravenosť.


Štrajku vždy predchádza identifikácia problému, pokus o riešenie zákonným postupom a až pri neúspechu nastáva priestor na nátlak formou dobre organizovaného štrajku. Štrajk potrebuje jasnú formuláciu požiadaviek. Nie všeobecné tézy o nutnosti pozemkových úprav, potrebuje zoznam riešení, ktoré odstránia dôvody, prečo sa pácha bezprávie. Štát sa však vyjadril jasne, nebude rokovať, aj keď to premiér následne takticky zjemnil pozvánkou na rokovanie vlády. Štrajk vždy doprevádza záujem médií a na to musia byť štrajkujúci vopred a skutočne dobre pripravení. Médiá sú silná zbraň, ak ju máte na svojej strane. Ale môžu byť aj smrteľné.


Včera bola možnosť diskutovať v jednej diskusnej relácii, kde na jednej strane sedel právny zástupca veľkopodnikateľov a na druhej mal sedieť zástupca farmárov. Nestalo sa. Farmárov zastupoval geodet, ktorý síce hovoril jasne, ale nie o merite veci. Ako dôvod, prečo sa diskusie nezúčastnili farmári bola odpoveď, že nie sú právnici. V tejto sekunde, ste moji milí farmári prehrali a štátny aparát Vás zomelie vo svojom mlynčeku ako malinu.


Celá diskusia sa preniesla na pozemkové úpravy a ich nutnosť a verejnosť sa akurát dozvedela o tom, že boli 4 verejné súťaže a všetky boli ministerstvom propagandy zmarené. Nič nové pod slnkom. Ak sa totiž neviete zúčastniť debaty v médiách, čo chcete robiť na úrade vlády, na rokovaní predsedu vlády a ministrov?


Emotívne príbehy, ktoré máte, majú podporiť Vašu argumentáciu. Majú osvetliť dôvody, prečo to nedokážete zvládnuť, sú pre verejnosť prijateľné a zruzumiteľné, ale sami o sebe nestačia. Musíte už raz pochopiť, že potrebujete profesionála. Vytvorte si združenie, najmite si nepolitika ale hlavne odborníka, ktorý bude vedieť Vaše myšlienky od poľa preložiť do reči bielych golierov. Ktorý bude vedieť na Vaše požiadavky nájsť podporu v ohnutých § našich zákonov. A hlavne. Ktorý jasne, zrozumiteľne nadefinuje čo vlastne požadujete a ako to požadujete. Ktorý Vás zastúpi vo všetkých zložitých debatách či už s médiami, alebo s vládou. Inak ste pálili naftu a čas absolútne zbytočne a za pol roka, či rok, to môžete opäť neúspešne zopakovať.