Dánsko vykáže 4 Sýrčanov za útok na turecké veľvyslanectvo
20 | 02 | 2019 I TASR

Dánsky súd uložil v stredu väzenské tresty štyrom Sýrčanom, ktorí hodili tzv. Molotovove koktaily do tureckého veľvyslanectva v Kodani, a nariadil ich deportáciu z krajiny. Informovala o tom tlačová agentúra AFP.


Vo verdikte sa uvádza, že štvorica mužov naplánovala a podnikla útok zápalnými fľašami, zameraný na spôsobenie "podstatnej" škody. Všetci štyria sa proti rozsudkom odvolali.

Traja zo štyroch migrantov dostali tresty rok a deväť mesiacov väzenia, štvrtý len 18-mesačný trest, keďže spolupracoval s vyšetrovateľmi.

Podľa riaditeľa Frontexu nezažíva Európa akútnu migračnú krízu
Riaditeľ Európskej agentúry pre pohraničnú a pobrežnú stráž Fabrice Leggeri v stredu vyhlásil, že Európa momentálne nezažíva "akútnu krízu" v súvislosti s prílevom migrantov. Na druhej strane sa však čoraz viac Afričanov snaží dostať z Maroka do... Čítať ďalej
20 | 02 | 2019 | TASR


Pri útoku benzínovými fľašami na veľvyslanectvo z marca 2018 nikto neutrpel zranenia - spôsobil len drobné materiálne škody. Stal sa deň po tom, čo turecké sily obsadili kurdskú enklávu Afrín na severozápade Sýrie.

Traja zo štyroch mužov - príslušníkov kurdskej komunity žijúcej v Kodani - sú vo veku 19 - 24 rokov. V Dánsku žili na základe povolenia na dočasný pobyt.

Odsúdení počas procesu priznali, že chceli pritiahnuť pozornosť na tureckú ofenzívu na Afrín.