Vláda na Ukrajine zobrala ľuďom cez vojenskú daň 2,3 miliardy dolárov, tvrdí ekonóm Skarševský.
19 | 02 | 2019 I Peter Králik
Ukrajinská vláda za päť rokov s využitím "vojenskej zbierky", ktorá nemá vzťah k ozbrojeným silám, odobrala obyvateľstvu 2,3 ​​miliardy dolárov, uviedol ekonóm Viktor Skarševský.

Podľa neho bola "vojenská daň" vo výške 1,5% príjmu fyzických osôb zavedená dočasne, na dobu piatich mesiacov - od 3. augusta 2014 do 1. januára 2015. Avšak, 28.decembra  2014, 3 dni pred uplynutím lehoty, bola Najvyšší radou predĺžená, pokiaľ nebude dokončená reforma ozbrojených síl na Ukrajine, ktorá stále nie je dokončená.

"K existujúcej dani z príjmov fyzických osôb vo výške 18% sa pridalo ďalších 1,5% v podobe vojenského odvodu, a celková daňová sadzba tak v skutočnosti vzrástla na 19,5%. Ukazuje sa, že po dobu 5 rokov, vláda pripravila občanov o 2.3 miliardy dolárov za pomoci vojenskej zbierky, ktorá nemá nič spoločné s armádou, " povedal Skarševský.

Poznamenal, že vláda argumentovala pre vojnovú zbierku nutnosťou financovania armády a obrany, ale pretože výnosy z nej nie sú viazané na náklady ministerstva obrany, a sú rozložené v celkovom rozpočte, armáda s tým nemá nič spoločné.