Farmári prišli do Bratislavy protestovať, uctia si aj pamiatku zavraždeného novinára a jeho priateľky
19 | 02 | 2019 I TASR

Nespokojní farmári z Iniciatívy poľnohospodárov prišli na poľnohospodárskych strojoch v sprievode policajných áut do hlavného mesta, kde chcú zajtra rokovať o stave v agrorezorte. Pripojili sa k nim zástupcovia lesníkov a geodetov.


Centrum protestu je na Tyršovom nábreží v bratislavskej Petržalke. "Do Bratislavy prišlo do 140 strojov, z toho je vyše 100 traktorov," povedal predstaviteľ iniciatívy Patrik Magdoško s tým, že podujatie má protestno-spomienkový charakter. S traktormi budú na 11 námestiach. Bratislavský magistrát očakáva, že protest potrvá do štvrtka večera alebo piatka predpoludnia.

Silnou témou pre malých farmárov sú pozemkové úpravy (tzv. komasácie), ale otázkou je, kde, ako a kedy majú byť. "Chceme byť toho súčasťou, kde sa má komasácia urobiť. Začnime tam, kde sú problémy. Aby sa to neskočilo tak, že začneme komasovať, kde sú tzv. naši ľudia, a to je najväčší problém," uviedol Magdoško. Zdôraznil, že sa aj treba dohodnúť na tom, ako sa môže malý farmár dostať k pôde. Kriticky sa vyjadril ku systému práce Pôdohospodárskej platobnej agentúry (PPA), ktorá podľa nich nezohľadňuje vlastnícke právo.

Komentár Martina Ondráša: Koho sa boja farmári a prečo je politika SNS cesta do pekla
Dnes vidíme v priamom prenose, ako dokáže štát manipulovať. Svojho času predseda NR SR a stranícky šéf ministerky Matečnej odkázal farmárom, nech vytvoria platformu, so zástupcami ktorej sa bude dať rokovať. Stalo sa. Dnes sa podarilo zázračným... Čítať ďalej
19 | 02 | 2019 | Martin Ondráš


Geodet Ľubomír Bulla z Trebišova o pozemkových úpravách uviedol, že sa zastavili v roku 2009. "Vznikajú lokálne problémy pre farmárov, pretože sa prestali robiť. Vzniká neprehľadný stav v dokladovaní vlastníctva, v dokladovaní nájmov," priblížil.

Na Tyršovo nábrežie prišiel medzi farmárov aj bratislavský primátor Matúš Vallo. Povedal, že rozumie požiadavkám farmárov a ocenil, že rešpektujú situáciu v hlavnom meste. "Aj farmári budú jemní vo svojich aktivitách kvôli tomu, aby sme si všetci pripomenuli v pokoji túto tragickú udalosť," konštatoval Vallo v súvislosti s dianím v meste vo štvrtok, keď má byť spomienková akcia na zavraždeného novinára Jána Kuciaka a jeho priateľku Martinu Kušnírovú.

Predstavitelia farmárov sa stretli s premiérom Petrom Pellegrinim a zástupcami polície minulý piatok v Košiciach. "Ak sa preukáže, že napríklad aj v rezorte pôdohospodárstva, v niektorých organizáciách na lokálnej úrovni nefungujú veci ako majú, budeme musieť prijať aj zásadné a rázne personálne opatrenia,"povedal predseda vlády.

Premiér po rokovaniach s Radou poľnohospodárskych a potravinárskych samospráv a šéfkou agrorezortu Gabrielou Matečnou avizoval, že vláda prijme zásadný dokument o pozemkových úpravách pôdy. Protest farmárov označila začiatkom februára ministerka Matečná za politickú aktivitu.

Novelu zákona o nájme poľnohospodárskych a lesných pozemkov, transparentnú stránku PPA v súvislosti s dotáciami a ďalšie kroky v technickej oblasti sú podľa nej aktivity, ktoré urobil rezort pôdohospodárstva smerom k nespokojným farmárom. Malí a strední farmári prišli protestovať na traktoroch do Bratislavy aj v júni 2018.