V. Remišová: Vláda rozdáva dotácie pochybným firmám a nie riadnym vedcom
18 | 02 | 2019 I tasr

Vláda rozdáva dotácie pochybným firmám, ktoré nič nerobia, miesto toho, aby podporovala vedcov, ktorí vedu skutočne robia. Na tieto podozrenia opakovane upozornila predsedníčka klubu OĽaNO Veronika Remišová v pléne pri obhajobe návrhu na odvolanie ministerky školstva Martiny Lubyovej (nominantka SNS). Opozícia sa ju pokúša pripraviť o stoličku pre prideľovanie stimulov na vedu.


"Nie som presvedčená, že pani ministerka peniaze investovala správne a že niečo Slovensku prinesú," vyhlásila. Poukázala na pozadie niektorých firiem, a tiež na pochybenia pri hodnoteniach projektov. Remišová zopakovala, že OĽaNO podalo trestné oznámenie pre podozrenie zo spáchania trestného činu subvenčného podvodu a trestného činu zneužitia právomoci verejného činiteľa v kauze dotácií projektov na ministerstve školstva.

Lubyová čelí opozičnému pokusu o odvolanie z funkcie
Ministerka školstva Martina Lubyová (nominantka SNS) čelí opozičnému pokusu o odvolanie z funkcie. Začala sa totiž 42. schôdza Národnej rady SR s týmto jediným bodom programu. Čítať ďalej
18 | 02 | 2019 | tasr


"Kladieme legitímne otázky v záujme ochrany finančných prostriedkov daňových poplatníkov. Našou snahou je, aby sa milióny eur z daní občanov SR rozdeľovali spravodlivo a na projekty, ktoré Slovensku prinesú úžitok. Aby sme podporovali najlepších vedcov," dodala Remišová.

Poukázala aj na odhady OĽaNO, podľa ktorých príde Slovensko o 80 miliónov eur z eurofondov. "Takúto stratu v celej histórii Slovenska nemal žiadny operačný program," povedala Remišová, ktorý za tým vidí škandál vyrobený nominantmi SNS.

OĽaNO trvá na Lubyovej odchode aj pre prípad rigoróznej práce predsedu NR SR a SNS Andreja Danka. Podľa opozície je práca plagiát, hoci účelová komisia vo svojej správe toto slovo nepoužíva. "Ministerka svojím postojom demoralizuje pedagogickú obec a zavádza pomýlené štandardy do vzdelávania," doplnila Remišová. Danko od začiatku odmieta obvinenia z plagiátorstva.

Ľubomír Petrák zo Smeru-SD si myslí, že mimoriadna schôdza na odvolanie Lubyovej z funkcie nie je potrebná, keďže ministerka podľa jeho slov už urobila aj personálne opatrenia. Ministerka už pred schôdzou povedala, že je pripravená na odbornú diskusiu, naznačovala však, že opozícii ide skôr o politické divadlo.