Poľsko: Židovskí lídri odmietli "nespravodlivý" obraz o Poliakoch
18 | 02 | 2019 I tasr

Židovskí lídri v Poľsku v pondelok vyhlásili, že sú pohoršení slovami úradujúceho izraelského ministra zahraničných vecí Jisraela Kaca, že Poliaci "nasávali antisemitizmus s materským mliekom". Informovala o tom agentúra AP.


Židovskí lídri vydali vyhlásenie v znení, že obviňovanie všetkých Poliakov z antisemitizmu je znevažovaním tisícov Poliakov, ktorým vzdáva poctu izraelský pamätník holokaustu Jad va-šem v Jeruzaleme za to, že počas holokaustu pomáhali Židom a zachraňovali ich životy.

Nedeľňajší výrok izraelského ministra Kaca vyústil do zrušenia summitu Vyšehradskej štvorky (V4) v Jeruzaleme, ktorý sa mal konať v pondelok a v utorok. Slovensko mal na stretnutí zastupovať premiér Peter Pellegrini.

Kac v nedeľu citoval bývalého izraelského premiéra Jicchaka Šamira, keď obvinil všetkých Poliakov, že majú sklony k antisemitizmu.

Poľský hlavný rabín Michael Schudrich a šéfka poľského Zväzu židovských náboženských obcí Monika Krawczyková uviedli, že Šamirove slová "neboli spravodlivé už vtedy, keď ich prvýkrát, v roku 1989, povedal".

Obaja dodali, že slová, ktoré Kac zopakoval, "sú dokonca ešte nespravodlivejšie dnes, o 30 rokov neskôr, keď sa na oboch stranách toho toľko urobilo pre vzájomné porozumenie našej neľahkej a veľmi zložitej, ale spoločnej histórie".