Komentár Juraja Štubniaka: O lekárničke konečne s rozumom?
18 | 02 | 2019 I Juraj Štubniak


Každý vodič motorového vozidla ju pozná dôverne. Od istého času je výlučne oranžovej farby (červená asi moc dráždila) a na vrchu má religiózne nekorektný biely kríž. Málokto do nej nazrie v čase jej vymedzeného žitia. Po svojej papierovej smrti ona a jej sestry končia niekde v záhradách, chatách i domácnostiach a keď sa nám niečo stane, potom už nikoho nezaujíma, že obväz v nej obsiahnutý je niekoľko rokov po svojej pomyselnej expirácii.

Áno, je tu reč o lekárničkách. Ruku na srdce, len kvôli štatistike, koľkokrát ste ju použili v súvislosti s prevádzkou vášho motorového vozidla na verejných komunikáciách? Ja ani raz. A to jazdím od roku 1978. Tie dlhé roky sa mi rôzne lekárničky prehadzovali v kufroch áut, alebo pod sedadlami motoriek. Á propos motorky! Nikdy som nesedlal naháča, ani superšport, takže sa mi vždy podarilo ju niekde násilím "narvať". Ale viem od kamarátov motorkárov, ktorí sedlali tieto monštrá, že oni lekárničku ignorovali, lebo ju jednoducho nemali kde dať. A možno aj preto, lebo oni sami ju vôbec nepotrebovali. Ich dopravné nehody málokedy končili ošetrením, skôr sa vždy jednalo o následné darcovstvo orgánov.

 

Čo čaká vodičov od letných prázdnin, ako sa zmenia dopravné predpisy? To hlavné na jednom mieste
13 | 02 | 2019 | Juraj Štubniak


 

Ale vývoj ide nezadržateľne dopredu. Výmeny lekárničiek, len preto, aby farmabiznis každé 4 roky pravidelne zarobil, budú minulosťou. Zákon dokonca nebude bazírovať na jej oranžovej farbe, ale demokraticky povolí aj iné odtiene. Kríž zrejme ostane, možno sa doplní všeeurópskym polmesiacom, aby sme boli korektní, ale pokrok je tu evidentne cítiť.




Doteraz bolo v platnosti pravidlo, že za expirovanú lekárničku vám mohol zásadový policajt okrem pokuty vo výške 50 až 100 eur aj odobrať doklady od vozidla. A mnohí to zažili, ak nešťastný orgán nič nenašiel, tak so železnou istotou vytiahol posledný tromf: Pán vodič, ukážte mi lekárničku!

Tu nastáva podstatná zmena, a to, že predkladaná vyhláška k novele zákona o premávke na verejných komunikáciách vyradí expirovanú lekárničku zo zoznamu nebezpečných chýb. O technický preukaz kvôli nej už neprídete. Keďže nebude povinnosťou uvádzať dátum expirácie, tak sa expirácia ani nebude dať skontrolovať. Naši západní susedia z českej kotliny to pochopili už minulý rok a zaviedli túto skutočnosť do praxe.

Mám doma niekoľko lekárničiek, dokonca aj takú, ktorá bola vyrobená ešte v starom režime. Napríklad obväzy sa dajú bez akýchkoľvek problémov použiť, ak nebol porušený ich pôvodný obal. Tak to bude v budúcnosti aj oficiálne u nás. Ale ak budete mať vo vozidle lekárničku s porušenými a evidentne kontaminovanými obalmi, tak sa pripravte na upozornenie, alebo aj pokutu od príslušníkov cestnej kontroly.

Jedna vec sa ale radikálne zmení. Po novom vám už nebude lekárnička lietať v kufri ako naspídovaný sputnik, ale bude musieť byť na presne vymedzenom mieste v kabíne vozidla. Samozrejme sa to bude týkať vozidiel, ktoré pôjdu do výroby, až po prijatí tejto novely, my ostatní si ten sputnik ešte chvíľu užijeme.