Europoslanci, ktorých nevpustili do Venezuely, žiadajú EÚ o odvetné opatrenia
18 | 02 | 2019 I tasr

Skupina piatich konzervatívnych europoslancov, ktorých počas uplynulého víkendu nevpustili do Venezuely, žiada šéfku diplomacie EÚ Federicu Mogheriniovú o prerušenie kontaktov s vládou venezuelského prezidenta Nicolása Madura. Informovala o tom v pondelok agentúra AP.


Španielsky europoslanec a prvý podpredseda Európskej ľudovej strany (EPP/EĽS) Esteban González Pons zároveň Európsku úniu vyzval, aby uvalila sankcie na venezuelského ministra zahraničných vecí Jorgeho Arreazu. Práve ten totiž nariadil, aby delegáciu europoslancov do Venezuely nevpustili, pričom ako dôvod uviedol, že skupina chystala sprisahanie proti venezuelskej vláde.

Delegáciu europoslancov z EPP/EĽS pozval do Venezuely líder tamojšej opozície Juan Guaidó, ktorého európsky parlament i väčšina štátov EÚ uznáva ako dočasného prezidenta Venezuely. Skupinu europoslancov viedol práve González Pons, pričom okrem neho v nej boli Španieli José Ignacio Salafranca Sánchez-Neyra a Gabriel Mato Adrover, Holanďanka Esther de Langeová a Portugalčan Paulo Rangel.

González Pons v reakcii na incident v pondelok po návrate z Caracasu povedal, že šéfka európskej diplomacie Mogheriniová by mala zrušiť účasť v medzinárodnej kontaktnej skupine, ktorá sa snaží dialógom riešiť politickú krízu vo Venezuele. Členské krajiny EÚ zároveň vyzval, aby vyhostili Madurových veľvyslancov, a prisľúbil, že do Venezuely sa už v sobotu vráti.