Komentár Juraja Štubniaka: Prekvapujúce "Na telo" ukázalo o Mistríkovi viac než by chcel
17 | 02 | 2019 I Juraj Štubniak
Michal Kovačič, moderátor markízackej relácie "Na telo", podobne ako aj všetci diváci tejto relácie neskrývali prekvapenie, keď na dnešný prezidentský duel s Robertom Mistríkom nenastúpil avizovaný Maroš Šefšovič. Prieskumami preferovaný občiansky kandidát, ktorý jedným dychom vymenoval podporujúce strany (nevynechal, že sa mu varí polievočka aj v KDH) si nezabudol do neprítomného protikandidáta okamžite kopnúť a vytasiť na neho svoje digitálne pomyselné svaly.

To či mal Maroš Šefčovič zdravotný problém, sa môžeme len domnievať. Pochybujem však, že práve on, politik so skúsenosťami nielen tu u nás pri komíne, by sa bál stretnúť síce s preferovaným, ale nevýrazným kandidátom.

Mistrík začal zhurta, hýril naučenými prídavnými menami hlavne smerom k Harabinovi. Tým paradoxne odkryl svoju najväčšiu slabinu a tou je strach. Strach z toho, že prieskumami umelo podceňovaný Harabin stále nie je vonku z hry. K otázke vzdania sa v prospech potencionálne silnejšieho kandidáta - Čaputovej odpovedal len vyhýbavo, ako by sa ho to netýkalo. Veď on je na čele, tak prečo sa mu vlastne kladie takáto otázka. Od "slušného" vedca to vyznelo až arogantne.

Komentár Juraja Štubniaka: Akého ste mali Valentína?
15 | 02 | 2019 | Juraj Štubniak


Čaputová, na rozdiel od domýšľavého Mistríka, veľmi presne a konkrétne pomenovala podmienky za ktorých by sa v mene vyššieho cieľa vzdala svojej kandidatúry. O to prekvapivejší bol okamžitý priamy osobný útok Mistríka na jej osobu i celú jej kampaň, ktorý zakončil frázou ako z XV. zjazdu KSČ o prospechu Slovenska. Úplne úsmevnou notickou bolo spomínanie financovania kampane protikandidátky. On, ktorý minul viac, ako umožňuje zákon, ešte sa kampaň ani nezačala! Mám pocit, ako by tí Robertovia v našej politike boli postihnutí nejakým vírusom napádajúcim isté mozgové centrá, hlavne centrum súdnosti.

Pri tejto debate sa podobnosť medzi Kiskom a Kiskom verzia 2.0 dostala na maximálnu možnú úroveň. Toľko vyhýbavosti a slizkosti nezaznelo ešte ani v jednej kandidátskej debate. Na opakovanú otázku, či by sa bol ochotný vzdať v prospech Čaputovej sa Mistrík krútil ako had, keď sa mu šliapne na koniec chvosta. Myslím, že každému príčetnému divákovi muselo byť už v tomto momente jasné, že Mistrík sa nevzdá v prospech nikoho a nikdy. Jednota opozície sa opäť potvrdila a to v priamom prenose.

Kovačič si neodpustil otázku o adopcii pármi rovnakého pohlavia, ale Čaputová opäť odpovedala seriózne a pravdivo.  Na druhej strane Mistrík sa nedôveryhodne začal zaliečať konzervatívnemu voličovi.

Potom nasledovala povinná jazda, ktorou je stále najpopulárnejšou disciplínou - kopni do Fica. Voľba sudcov ÚS je téma, ktorá znamená permanentný útok na predsedu SMERu a teraz sa táto téma dá aj použiť pri papierovo najsilnejšom kandidátovi - Šefčovičovi.

Mistríka poburujú kroky, ktoré robí predseda parlamentu v Rusku a želal by si, aby zahraničná politika bola výlučne v kompetencii ministra zahraničných vecí Lajčáka a jeho švagra Kisku. A nikto na Slovensku by nemal do toho čo hovoriť, dokonca ani iný ústavný činiteľ.

Ďalej by chcel Mistrík pokračovať v zahraničnej politike Kisku. Akej? Toho Kisku, ktorý si neplní väčšinu svojich prezidentských povinností a z medzinárodného hľadiska je absolútne nevýrazný? Ďakujem pekne.

V podobnej atmosfére nezaujímavosti a vágnosti sa niesol aj záver relácie. Poklonu zaslúži moderátor relácie, ktorý ju viedol naozaj profesionálne. Kto vie, či by tak urobil, ak by bol prítomný Šefčovič.

Skóre:

Mistrík : Čaputová

0:1