Pence v Mníchove: Nastal čas, aby EÚ odstúpila do jadrovej dohody s Iránom
16 | 02 | 2019 I Peter Králik, TASR
Americký viceprezident Mike Pence apeloval v sobotu na členské štáty Európskej únie, aby aj ony odstúpili od jadrovej dohody medzi Iránom a ďalšími svetovými mocnosťami. Rovnako ich taktiež varoval, aby boli obozretní pri používaní telekomunikačných zariadení dodávaných čínskou spoločnosťou Huawei. Informovala o tom agentúra Reuters.

"Nastal čas, aby sa naši európski partneri postavili na našu stranu a na stranu Iráncov," uviedol na Mníchovskej bezpečnostnej konferencii. Taktiež podľa jeho slov nastal čas, aby európski partneri odstúpili od jadrovej dohody s Iránom.

"Spojené štáty boli k našim bezpečnostným partnerom veľmi jasné v súvislosti s hrozbou, ktorú predstavuje spoločnosť Huawei a ďalšie čínske telekomunikačné spoločnosti," pokračoval viceprezident USA Pence. "Musíme chrániť našu kľúčovú telekomunikačnú infraštruktúru a Amerika vyzýva všetkých našich bezpečnostných partnerov, aby boli obozretní."

Kľúčovú jadrovú dohodu odsúhlasili vo Viedni v roku 2015 Irán a šesť svetových veľmocí a jej cieľom bolo zabrániť Iránu v budovaní jadrovej bomby výmenou za zrušenie ekonomických sankcií. Spojené štáty od zmluvy odstúpili vlani v máji. Ostatní partneri dohody dokument rušiť nemienia.

Vláda amerického prezidenta Donalda Trumpa začiatkom novembra oznámila, že opätovne zavádza všetky sankcie voči Iránu, ktoré boli zrušené na základe jadrovej dohody z roku 2015.