Komentár Petra Králika: Fitch potvrdzuje ruské suverénne ratingy na BBB s pozitívnym výhľadom
16 | 02 | 2019 I Peter Králik

Napriek novej snahe uvaliť ďalšie sankcie na Ruskú federáciu zo strany EÚ po návšteve ministra zahraničných vecí USA v Európe, je zrejmé že z pohľadu ratingových agentúr sa ruská ekonomika naučila so "sankčným problémom" žiť, čo potvrdzuje aj najnovší výhľad agentúry Fitch.


Ratingová agentúra Fitch potvrdila dlhodobý úverový rating Ruska v národných a cudzích menách na úrovni BBB, výhľad je pozitívny. Krátkodobé ratingové hodnotenie Ruskej federácie sa drží na F3.


Podľa agentúry " je ruská bilancia rovnováhy medzi veľmi silnou suverénnou rovnováhou, spoľahlivými zahraničnými financiami a spoľahlivými makroekonomickými politikami na pozadí slabších vyhliadok rastu". 


Pozitívny výhľad odzrkadľuje pokrok pri posilňovaní sledovaných hospodárskych politík v kontexte zvýšenej pružnosti výmenných kurzov, jasného zamerania na zacielenie na infláciu a váženú fiškálnu stratégiu. Zároveň sa Fitch domnieva, že vyhliadky na dodatočné, prísnejšie sankcie zo strany Spojených štátov si ponechávajú riziká pre finančnú flexibilitu Ruskej federácie a obmedzujú vyhliadky na hospodársky rast.




"Fitch očakáva spomalenie hospodárskeho rastu na 1,5% v roku 2019, čo odráža vplyv zvýšenia sadzby DPH na spotrebiteľský dopyt a slabšie investície. Očakávame, že hospodársky rast sa v roku 2020 mierne zrýchli na 1,9%, čo je pod mediánom BBB 3,2%, "hovorí tlačová správa . 


Podľa odborníkov sa priemerná inflácia zvýši z historického zníženia o 2,9% v roku 2018 na 5,3% v roku 2019 "kvôli vyššej DPH, slabšiemu rubeľu v roku 2018 a vyšším inflačným očakávaniam." Očakáva sa však, že do roku 2020 sa inflácia vráti k cieľovému ukazovateľovi centrálnej banky Ruskej federácie na 4. Analytici tiež predpokladajú, že prebytok federálneho rozpočtu dosiahne v roku 2019 a 2020 úroveň 1,8% a 1,4%.




Ministerstvo financií Ruskej federácie pozitívne posúdilo, že spoločnosť Fitch zachovala dlhodobý úverový rating. "Zachovanie pozitívneho výhľadu naznačuje, že agentúrni analytici v blízkej budúcnosti vidia dostatočný počet potenciálnych motorov revidovania suverénneho ratingu Ruska," uviedla agentúra Interfax.


9. februára zvýšila medzinárodná ratingová agentúra Moody's ruské suverénne hodnotenie od Ba1 po Baa3. Dlhodobý rating emitenta a prioritné nezabezpečené dlhové ratingy Ruskej federácie sa zvýšili na úroveň investícií. Predpoveď sa zmenila z "pozitívneho" na "stabilného". Moody's zostala jedinou ratingovou agentúrou Veľkej trojky (S & P, Moody's a Fitch), ktorá držala ruský štátny rating pod investičným stupňom.


V novembri vydala spoločnosť Moody's pre rok 2019 predpoveď úveru štátnych emitentov. Agentúra poznamenala, že celková situácia so štátnymi ratingmi v budúcom roku bude stabilná na pozadí pokračujúceho rastu globálnej ekonomiky.