Glosa Petra Králika: Rozhodnutie o nových protiruských sankciách bolo už prijaté, sú iba symbolické
16 | 02 | 2019 I Peter Králik

Európska únia rozhodla o nových sankciách proti Rusku v súvislosti s incidentom v Kerčskom prielive, uviedla pre agentúru RIA Novosti rakúska ministerka zahraničných vecí Karin Kneisl. "Rozhodnutie už bolo prijaté na primeranej úrovni," povedala. Podrobnosti  Kneislová nešpecifikovala.


Agentúra Bloomberg s odkazom na anonymný zdroj uvádza, že sa európski diplomati dohodli na sankciách proti ôsmim Rusom kvôli incidentu s ukrajinskými loďami v Kerčskom zálive. Podľa agentúry sa otázka sankcií dohodla na úrovni technických špecialistov. Avšak na zasadnutí Rady Európskej únie 18. februára nemôže byť rozhodnutie ohlásené, pretože Brusel nebude mať dostatok času dokončiť prácu na špecifikácii sankcií, uviedol zdroj Bloombergu. Podľa všetkého sú na zozname iba jednotlivci a žiadne firmy.


Presný počet Rusov, ktorí budú spadať pod nové sankcie, nie je stále konečný, informovali  zdroje exkluzívne pre Rádio Liberty. Podľa ich predbežných údajov bude na zozname zaradených osem ľudí z ruskej pohraničnej stráže alebo sudcovia, ktorí  zadržali ukrajinských námorníkov. Nové sankcie zahŕňajú zmrazenie aktív a zákaz udeľovania víz.


Nové sankcie EÚ sú tak len symbolickým a zároveň pokryteckým prázdnym gestom pred ukrajinskými prezidentskými voľbami a majú poslúžiť na zavretie úst bláznivým ukrajinským politikom, ako je napríklad Pavlo Klimkin minister zahraničia Ukrajiny.