Komentár Juraja Štubniaka: Akého ste mali Valentína?
15 | 02 | 2019 I Juraj Štubniak
Priznám sa, že týmto importovaným sviatkom neholdujem. Ale čo už. Odštrngali sme si tú - onú demokraciu a so slobodou sa k nám naimportovali aj všakovaké cudzie zvyklosti. Nechcem narážať na úplný pôvod Valentína a jeho dávny význam, ale len na to, čo z neho spravila všemocná túžba po väčšom zisku.

Obchod musí predávať a väčšina nakupujúcich sa pravidelne ruinuje s blížiacimi sa Vianočnými sviatkami. Ticho závidím grékokatolíkom a pravoslávnym, keďže môžu všetky darčeky nakupovať v povianočnej zľave, bez zhonu a tlačenice. Január býva v obchode najslabší mesiac, lebo bežný človek si len líže rany a zapcháva diery v peňaženke. Aby sa cash flow pohlo, obyvateľstvo potrebuje stimul.

Nie taký stimul, ako keď naša všeobjímajúca vláda dá za tučnú províziu nejakému zahraničnému koncernu na 10 rokov daňové prázdniny a najúrodnejšiu pôdu zasviní tonami betónu a asfaltu. Stimul je len podvedomý, ktorý sa potichu dostane do mozgu, zahniezdi sa tam a vytrvalo ti tvrdí, že si bezvýhradne povinný utratiť tie peniaze, ktoré by sa dali určite využiť aj lepšie. A ak tak neurobíš, tak budeš znemožnený nielen pred svojou partnerkou, ale komplet pred svojim okolím.

Do toho prichádza reklama, veď aj reklamné agentúry chcú z niečoho žiť. Zelený ufon ti umelou slovenčinou s katastrofálnym pražáckym prízvukom tvrdí, že nesmieš zmeškať ich neskutočne výhodnú ponuku. Obchodníci všade rozvešajú srdiečka a výzdoba s atmosférou ťa nútia pustiť žilou. Kupujú sa tony čokolády a iných sladkostí, ktoré neprospievajú prevencii pred srdcovo-vaskulárnymim komplikáciami. Aký paradox!

U nás na Valentína boli v kurze hlavne plamenné prejavy opozície a neústupčivosť koalície. Za najväčšiu hviezdu dňa, týždňa i mesiaca považujem poslanca Poliačika, ktorý kedže mal rezervovaný stôl niekde v reštaurácii a bolo mu zaťažko meniť svoj naplánovaný večer, tak požiadal plénum o skoršiu voľbu sudcov do Ústavného súdu. Táto stelesnená paródia na politika, poslanca i chlapa nemohla spraviť nič výživnejšie pre sociálne siete, ktoré mu neostali nič dlžné. Ale nevadí, volič má pamäť ako dážďovka a ten slniečkový odpustí aj vraždu v priamom prenose, ak sa jedná o "našich".

Ale vlastne o tom som ani nechcel. Chcel som len povedať, že na svoje milované polovičky by sme mali myslieť nielen v tento deň. Oni/y si zaslúžia našu lásku a pozornosť každý jeden deň a nielen vtedy ak to niekto hodí do kalendára. Pozrite na ten úprimný bozk Leonida Brežneva Honneckerovi - a to oni o Valentínovi nič netušili :-).

Mudrujem, ale musím sa priznať, podľahol som aj ja. Moja manželka mi ráno vyznala lásku a obdarovala ma, napriek mojej nadváhe, Mozartovými guľami. Takže som musel aj napriek odporu voči komerčným sviatkom navštíviť obchod a kúpiť niečo nepotrebné a nezmyselné. Obchodníci zas vyhrali! Ale aspoň je pokoj v rodine.

Ozaj, a ako u vás?