Komentár Martina Ondráša: Pellegrini s Matečnou pripomínali pokus falošného orchestra zahrať aspoň prší, prší
14 | 02 | 2019 I Martin Ondráš

Dnešná tlačová beseda predsedu vlády Pellegriniho na tému poľnohospodárstvo a následná tlačová beseda pani ministerky Matečnej je skutočne veľmi amatérska tragikomédia. Že je SMER-SD majster sveta v prekrúcaniach faktov, klamania, obviňovania druhého, na to sme si už zvykli. Existovalo tu pár ľudí, čo tvrdilo, že premiér Pellegrini zachraňuje SMER-SD a pod jeho vedením sa vláda mení k lepšiemu. No chyba. SMER-SD sa k lepšiemu nedokáže zmeniť. Ak sa k tomu pridá absolútna neodbornosť ministerky Matečnej, ktorá nedokáže vyriešiť ani tak banálny problém, ako je zastavenie závadného mäsa, začína celá tlačová beseda pripomínať pokus falošného orchestra zahrať aspoň jednoduché prší, prší.


Pán premiér sa pochválil, že sa podarilo pár drobných krokov. Zastavilo sa vraj páchanie bezprávia, ktoré sa posledných pár rokov dialo v agrosektore. Pán premiér ale zabudol, že posledných pár rokov vládne SMER-SD a tiež pán premiér zabudol, že práve SMER-SD dovolil a plne podporoval, že sa to bezprávie pácha. Chváliť sa teraz tým, že sa podarilo aspoň časť zastaviť, je skutočne na zamyslenie. Aj pán premiér niekoho odsúdi ? Alebo bude tvrdiť, nepozerajme do zadu, hľaďme iba vpred ? Čo bolo, bolo. Terazky som premiérom ja. Vpred, kde bude sľubovať, ako jeho predchodca, iba svetlejšie zajtrajšky ?


Pán premiér asi zjavne nevie počítať. Správne podotkol, že je 19 000 žiadateľov o dotácie. Ale zabudol, že 10% žiadateľov zoberie 90% objemu celých dotácií. Potom už hovoríme o 1 900 úspešných žiadateľoch. No a samozrejme, lepšie znie tvrdiť, že z 19 000 žiadateľov, je len 100 kusov so ZÁSADNÝM pochybením. Čiže, nie pán premiér 100 vs. 19 000, aj keď to veľmi dobre znie, ale 100 vs. 1900 a to už to percento nie je 2. najlepšie v EÚ, ale prvé najhoršie. Uhol pohľadu, ako zvyknete hovoriť.


Komentár Martina Ondráša: Eurofondy sa 16 rokov rozkrádajú, ale zaplatiť to musí spotrebiteľ
Posledné legislatívne perličky z dielne ministerky Matečnej (zákon o neprimeraných podmienkach) ma skutočne prinútili sa zamyslieť nad tým, kde sa berie toľko excelentných nápadov ako tomu nášmu, nefunkčmému, systému ešte pomôcť do hrobu. Ak si... Čítať ďalej
13 | 02 | 2019 | Martin Ondráš

Ministerka Matečná sa vyjadrila jasne. Ona s nejakými štrajkujúcimi farmármi nebude rokovať. Je to politické, nie je to odborné a hlavne, sú menšina. Nezabudla však pripomenúť, že ten hovorca farmárov je zapletený do nejakej kauzy. A to predsa nie je spoločensky prijateľné. Poviem úprimne, príde mi minimálne smiešne, ak nie úbohé, ak ministerka za stranu, kde 4 nominanti už sú právoplatne odsúdení za páchanie trestnej činnosti a odpykávajú si svoje súhrnné tresty viac ako 50 rokov, hovorí o spoločenskej prijateľnosti. Príde mi viac ako hlúpe, keď všetky tvrdenia o mimoriadnom odvode boli postavené na tom, že sa nejedná o žiadnu skrytú pomoc a teraz skúsila naznačiť, že vysvetľuje EK kde chce peniaze použiť, lebo EK nedovolí skrytú pomoc štátu. A čo ak EK nedovolí celý odvod ? Padne jej stratégia rozvoja ? Asi áno.


Pamätáte si ako sa vyjadroval premiér Fico a celý SMER-SD, vrátane Petra Pellegriniho v čase, keď sa prevalila vražda Kuciaka ? Pamätáte si, ako to nakoniec dopadlo ? Peter Pellegrini sa dnes vyznamenal. On nedovolí, aby tu niekto nesystémovo urážal ministerku. On nedovolí, aby sa politizovalo niečo, čo politika nie je. On nedovolí, aby sa verejnosť zavádzala s tým, že by tu naše poľnohospodárstvo nefungovalo. Ono asi funguje. Ako, to vidíme všetci. Presne to isté tvrdil svojho času Robert Fico. ON nedovolí, ON si neželá, ON nepripustí. A ako vidíme, ON už neexistuje.


Vidíme v priamom prenose ako sa ohýba právo na Slovensku. Vidíme v NR SR ako sa z vysoka kašle na zákonné povinnosti. Vidíme, ako sa predseda NR SR na rokovaniach dobre baví aj s prezidentským kandidátom Bélom. Vidíme ako Glváč, sediaci vedľa Danka, ukazuje rukou ako majú všetci poslanci vládnej trojky hlasovať. A potom ten istý poslanec, ktorý na slovo poslúchne sa ide vyjadrovať, že verejná voľba je ohrozenie jeho práva hlasovať podľa svojho vedomia a svedomia, ktoré doteraz nepotreboval. Vždy mu niekto predsa ukáže, ako treba zahlasovať.


Slovenské poľnohospodárstvo je ohrozený druh. Červená kniha druhov, čo idú vyhynúť. Ale ich zánik a záhuba je priamy dôsledok ostatných rokov. Rokov, kde sa najskôr kradlo, potom tieto zlodejiny zakrývali a zametali stopy, kto sa odvážil niečo povedať, bol zničený. Ekonomicky, morálne a už máme prípad aj fyzickej likvidácie. Ľudia, čo za to zodpovedajú, stále prijímajú nové a nové zákony. Najbližšie sa ide napadnúť dedičské právo pozemkov. Začína to veľmi smrdieť. No mali by sme sa skutočne zamyslieť, či táto zostava je vôbec oprávnená prijať akýkoľvek dokument, čo by mal zaväzovať nasledujúce vlády. A farmárom želám príjemnú cestu do Bratislavy, budeme svedkami frašky v réžii silových rezortov štátu.


Komentár Martina Ondráša: Šesť fatálnych zlyhaní v kauze Poľského mäsa
Odložme emócie bokom. Dnes Vám skúsim detailne vysvetliť, kde došlo k fatálnym chybám z pohľadu bezpečnosti potravín a potravinového práva. Potravinové právo je skutočne zložitý problém. Tu totiž nesmiete mať obeť. Tu nemáte zbraň, tu nehľadáte... Čítať ďalej
10 | 02 | 2019 | Martin Ondráš