AKTUÁLNE: Koalícia má už možno 6 mien na ústavných sudcov, ktoré v podvečer zvolí
14 | 02 | 2019 I Michaela Melišková
Koalícia potrebuje čas na rokovania, voľba kandidátov na ústavných sudcov sa opäť presúva. Opakovaná voľba mala byť vo štvrtok dopoludnia, bude podvečer. Ide už o tretí presun termínu, pôvodne mali hlasovať na konci januára. Informujú viaceré slovenské média.

Voľbu navrhol presunúť Miroslav Číž zo Smeru. Urobil tak v mene troch koaličných klubov. „Ide o veľmi vážnu vec,“ vysvetľoval poslanec s tým, že koalícia ešte potrebuje čas na rokovania. Za návrh hlasovalo 77 zo 143 poslancov. Informuje Denník N. Na hlasovaní o 11.00 o presune voľby na podvečer nebol Robert Fico.

Podľa zdrojov denníka N zasadať má koaličná rada, lídri musia počkať na Fica. Podľa informácií Denníka N sa črtá v koalícii dohoda na šiestich menách. Malo by ísť o Kajetána Kičuru, Miloša Maďara, Ladislava Duditša, Michala Trubana, Evu Fulcovú a Ľuboša Szigetiho.

Dohodu zatiaľ uzavrela koalícia bez predsedu Smeru Roberta Fica, ktorý bol na pohrebe matky bývalého šéfa SIS Jána Valka.

Ak by sa koalícii podarilo navoliť šesť mien, prezident by mohol vymenovať troch ústavných sudcov. Znamenalo by to, že by na Ústavnom súde boli aspoň siedmi sudcovia, čím by sa zabezpečilo funkčné plénum, uzatvára DenníkN.