V Poľsku sa začína medzinárodná konferencia o Blízkom východe
13 | 02 | 2019 I TASR
V hlavnom meste Poľska sa v stredu začína medzinárodná konferencia o riešení situácie na Blízkom východe, od ktorej izraelský premiér Benjamin Netanjahu očakáva, že prinesie zlepšenie vzťahov židovského štátu s arabskými krajinami. Píše o tom agentúra AP.

Na summite vo Varšave sa 13.-14. februára zúčastnia ministri z celého sveta vrátane niekoľkých vysokopostavených predstaviteľov arabských krajín Perzského zálivu.

Irán na medzinárodnú konferenciu nedostal pozvánku, rovnako ako ani Palestínčania, ktorí vyzývajú na jej bojkot. Podľa AP nie je jasné, či vôbec arabskí predstavitelia prejavia verejne podporu Netanjahuovi bez významného ústupku v palestínskej záležitosti, ktorá stále v arabskom svete vyvoláva vášne.

Na konferencii by sa mali zúčastniť aj poradcovia amerického prezidenta Jared Kushner a Jason Greenblatt, ako aj minister zahraničných vecí Spojených štátov Mike Pompeo.

Spojené štáty a Poľsko, ktoré summit vo Varšave usporadúvajú, uviedli, že konferencia je zameraná na podporu mieru a bezpečnosti v tomto regióne. Zdá sa však, že jej cieľom je skôr snaha izolovať Irán, domnieva sa AP.