Tvorcovia a držitelia práv požadujú vylepšenie návrhu smernice EÚ o copyrighte
13 | 02 | 2019 I TASR
Vyjednávači Európskej komisie, Rady EÚ a Európskeho parlamentu by mali na svojich tohtotýždňových stretnutiach konštruktívne pracovať na vylepšení a schválení novej smernice o autorských právach na jednotnom digitálnom trhu. Uvádza sa to v aktuálnom spoločnom vyhlásení európskych organizácií zastupujúcich autorov, výkonných a ďalších umelcov, ako aj tlačové agentúry a vydavateľov literatúry, tlače či nezávislej hudby.

"Súčasný mandát z piatkového zasadnutia Výboru stálych zástupcov (veľvyslanci členských krajín EÚ v Bruseli) je rozhodujúcim krokom k prijatiu tejto smernice, hoci sú potrebné ďalšie vylepšenia, aby jej znenie bolo pre kultúrne a tvorivé sektory naozaj zmysluplné," uviedlo 28 signatárov. Medzi nimi sú aj organizácie ako Európska aliancia tlačových agentúr (EANA), Európska federácia novinárov, Federácia európskych vydavateľov či zoskupenia zdržujúce hercov, hudobníkov a filmových tvorcov.

"Táto direktíva bola už dávno žiadaná, aby vytvorila potrebné spravodlivé podmienky pre všetky tvorivé sektory na európskom jednotnom digitálnom trhu a zároveň poskytla spotrebiteľom lepší prístup k širšiemu obsahu v bezpečnom prostredí," dodávajú organizácie vo vyhlásení adresovanom účastníkom najnovšieho vyjednávania v rámci tzv. trialógu.

"Bez tejto smernice budú tvorcovia ponechaní bez záruky na získanie spravodlivej odmeny na internete a naše sektory budú vystavené veľkej právnej neistote, pokiaľ ide o budúcu prax. Neprijatie smernice by znamenalo premrhanie historickej príležitosti, bolo by extrémne škodlivé pre európsku kultúru a taktiež by predstavovalo zásadné zlyhanie v európskej tvorbe politiky."

Zástupcovia členských krajín EÚ podporili minulý piatok na zasadnutí v Bruseli kompromisné znenie smernice o autorskom práve, ktorú tento týždeň znova prerokujú EK, Rada EÚ a EP. Očakáva sa, že v prípade dohody budú europoslanci o smernici hlasovať koncom marca alebo v apríli. Kompromis dosiahnutý Francúzskom a Nemeckom spočíva v tom, že ustanovenia o porušení autorského práva sa nebudú vzťahovať na menšie spoločnosti.

Zmenu pravidiel pri uplatňovaní autorského práva v EÚ navrhla ešte v roku 2016 Európska komisia s cieľom prispôsobiť ich "digitálnemu veku". Nová smernica má zabezpečiť, že umelci a vydavatelia správ budú spravodlivo odmeňovaní za svoje diela, ktoré sa objavujú na internete. Kritici však tvrdia, že reforma uškodí slobodnej výmene informácií - či dokonca spôsobí "smrť internetu".

EANA, ktorej členom je aj Tlačová agentúra Slovenskej republiky, je tradičná stavovská organizácia tlačových agentúr z Európy. Jej úlohou je formulovať, koordinovať a spoločnými silami riešiť výzvy agentúrnej žurnalistickej práce v dynamicky sa meniacich trhových, legislatívnych a technologických podmienkach a v otázkach autorských práv.