PRIESKUM: Vo voľbách do EP chce ísť určite voliť 27 percent opýtaných
13 | 02 | 2019 I TASR
Vo voľbách do Európskeho parlamentu (EP) chce ísť určite voliť 27 percent opýtaných. Osem percent už naopak vie, že sa volieb nezúčastní. Vyplýva to z prieskumu, ktorý pre Zastúpenie Európskej komisie (EK) na Slovensku v januári vypracovala agentúra Focus. Ako však upozornil politológ Pavol Baboš, účasť sľúbená v prieskume nie je to isté ako rozhodnutie v samotný deň volieb.

"Je rozdiel povedať áno v prieskume a v daný deň sa zdvihnúť a ísť," konštatoval politológ. Za dôvod pravdepodobne nízkej účasti tiež považuje, že sa voľby do europarlamentu prekrývajú s voľbami prezidenta, pred ktorými sa realizuje veľká kampaň. Upozorňuje, že po prezidentských voľbách príde Veľká noc, cez ktorú väčšina politikov "nekampaňuje". "Na kampaň do volieb do EP potom ostáva veľmi málo času," poznamenal.

Z prieskumu tiež vyplynulo, že Európskej únii skôr dôveruje 55 percent opýtaných. O niečo nižší výsledok priniesol prieskum Eurobarometer z novembra 2018. Podľa toho EÚ verilo 43 percent Slovákov. Priemer EÚ28 bol pritom 42 percent. Podľa prieskumu agentúry Focus je najväčšia dôvera voči EÚ medzi voličmi hnutí a strán Progresívne Slovensko a Spolu - občianska demokracia, nasleduje OĽaNO - NOVA a SaS. Najmenej dôverujú EÚ voliči ĽSNS a nevoliči.

Vedúceho Zastúpenia EK na Slovensku Ladislava Mika podľa jeho slov prekvapilo, že veľa opýtaných členstvo v EÚ v podstate nevníma. "Prieskum ukazuje, že 63 percent opýtaných nepociťuje žiadne výhody členstva v EÚ. Žiadne nevýhody nepociťuje 62 percent," opísal. Baboš je presvedčený, že dôvodom môže byť forma otázky - pociťované výhody a nevýhody mali respondenti vymenovať spontánne. "Drvivá väčšina slovenskej spoločnosti sa nezaoberá politikou dennodenne a európskou už vôbec nie," uviedol Baboš.

Politológ tiež upozornil, že Slováci v EÚ vidia najmä osobné ekonomické výhody, oveľa menej napríklad spoločné hodnoty. Prieskum ukázal, že Slovákom by v prípade vystúpenia SR z EÚ chýbal najmä voľný pohyb osôb, spoločný európsky trh a možnosť čerpania prostriedkov z fondov EÚ. Len jednému percentu opýtaných by chýbala európska spolupatričnosť alebo rovnoprávnosť.