Kažimír: Chcem, aby NBS naďalej zostala modernou inštitúciou
13 | 02 | 2019 I TASR
Národná banka Slovenska (NBS) by mala naďalej zostať modernou inštitúciou, ktorá bude zamestnávať špičkových ľudí. Podieľať by sa mala aj na smerovaní menovej politiky. Uviedol to súčasný minister financií Peter Kažimír, ktorý sa uchádza o post guvernéra NBS.

Kažimír v stredu o svojich víziách a fungovaní NBS do budúcnosti hovoril s prezidentom SR Andrejom Kiskom, ktorý ho má do tejto funkcie vymenovať. "Je za mnou 12 rokov v oblasti verejných financií, cítim sa odborne pripravený. Chcem, aby NBS mala svoj podiel na výskume menovej politiky z hľadiska svojho príspevku k názorom, ako má menová politika Európskej centrálnej banky fungovať. Chcem, aby sme boli schopní reagovať na digitálnu dobu, nové technológie v oblasti platobných služieb, ale aj v oblasti nových úverových produktov," priblížil po stretnutí s prezidentom Kažimír.

Nepovedal však, kto by ho mohol nahradiť v kresle ministra. "Post ministra financií na základe koaličnej dohody z roku 2016 má k dispozícii strana Smer-SD," skonštatoval Kažimír.

V súvislosti s novým možným viceguvernérom Jozefom Hudákom, ktorého kritizoval súčasný guvernér NBS Jozef Makúch za kvalifikáciu, Kažimír uviedol, že proces výberu je veľmi komplikovaný. "Ja sa podriadim tomuto procesu a ak akýkoľvek človek ním prejde, tak som pripravený s ním spolupracovať," uviedol Kažimír.

Návrh vlády na obsadenie funkcie guvernéra NBS Kažimírom schválil ešte vlani v decembri parlament. Súčasná legislatíva nestanovuje, dokedy musí hlava štátu o vymenovaní nominantov rozhodnúť. Makúch by mal predčasne vo svojej funkcii skončiť k 1. marcu tohto roka, pôvodne mal byť na poste do roku 2021.