Barclay odmietol, že Británia sa rozhoduje medzi dohodou a odkladom
13 | 02 | 2019 I TASR
Británia sa nerozhoduje medzi dohodou premiérky Theresy Mayovej a výrazným odkladom vystúpenia z Európskej únie. V stredu to v rozhovore pre rozhlasovú stanicu BBC uviedol britský minister pre brexit Steve Barclay. Zároveň dodal, že vyjadrenia hlavného britského vyjednávača o brexite Ollyho Robbinsa neodrážajú pozíciu vlády.

Robbins totiž povedal, že britskí zákonodarcovia sa budú musieť rozhodnúť medzi Mayovej dohodou o podmienkach brexitu a možným dlhým odkladom odchodu Británie z Únie, ktorého termín je naplánovaný na 29. marca. Uviedla to televízna stanica ITV s odvolaním sa na svojho spravodajcu, ktorý si vypočul Robbinsov súkromný rozhovor v jednom bruselskom hoteli.

"Nemôžem komentovať konverzácie, ktorých som sa osobne nezúčastnil..." povedal Barclay na margo medializovanej správy. Na otázku, či Robbinsovo vyjadrenie odzrkadľuje pozíciu vlády, však Barclay ubezpečil: "Nie. Premiérka sa vyjadrila veľmi jasne, že sme odhodlaní odísť 29. marca... Nikto nemá záujem o nejasné predĺženie".

Poslanci Dolnej snemovne v januári drvivou väčšinou hlasov odmietli dohodu Mayovej vlády s Bruselom. Premiérka sa odvtedy pokúša vyrokovať zmeny, ktoré by snemovňu uspokojili.

Mayová poslancom v utorok povedala, že vláda im predloží na hlasovanie upravenú dohodu, ak na rokovaniach s EÚ dosiahne potrebné zmeny.