Výstavou militárií si pripomenú výročie povstania
12 | 02 | 2019 I tasr

Zbrane i uniformy vojakov, ktorí operovali v pohorí Malých Karpát pri obci Horné Orešany počas Slovenského národného povstania (SNP) si bude možné pozrieť na výstave, ktorú pripravujú na sobotu 23. februára. V hornoorešianskom kultúrnom dome sa časťou svojej zbierky predstaví Klub vojenskej histórie (KVH) Trnavská posádka. 


"Pripomenieme si ňou výročie SNP. V tomto roku sa pri tejto príležitosti uskutoční veľa podujatí, na viacerých budeme mať účasť, tak začíname už teraz," povedal pre TASR Martin Ostrovský z KVH. Uviedol, že aj na západnom Slovensku pôsobili počas 2. svetovej vojny partizánske skupiny a odohrali sa tu mnohé boje.

"Výnimkou nebolo ani okolie Horných Orešian v okrese Trnava," uviedol. KVH sa hlási k odkazu Trnavskej posádky, ktorá o sile zhruba tritisíc mužov ako jediná zo západu odišla do SNP a zapojila sa do bojov v oblasti Hronský Beňadik, Zlaté Moravce, Píla, Horné a Dolné Hámre, Nová Baňa, Žarnovica a Kremnica. Zoskupenie nadšencov vojnovej histórie pôsobí od roku 2016, jeho členovia však majú dlhoročné skúsenosti v iných kluboch.