VOĽBA ÚSTAVNÝCH SUDCOV: Vzdá sa Róbert Fico sám kandidatúry?
12 | 02 | 2019 I Michaela Melišková


Parlament čaká po takmer troch týždňoch diskusií v utorok prvé kolo hlasovania o kandidátoch na ústavných sudcov. Otázna je však forma voľby. Koaličné strany SNS, Most-Híd aj opozícia presadzujú verejnú voľbu. Strana Smer je proti a hlasovať chce tajne. To môže vyústiť do patovej situácie, ak Smer zostane so svojou tajnou voľbou v koalícii osamotený.

Koaliční partneri sa v predvečer voľby kandidátov na ústavných sudcov stretli v parlamente. Hovorca predsedu parlamentu Andreja Danka (SNS) Tomáš Kostelník potvrdil, že rokovanie sa konalo, bližšie informácie on ani jednotliví lídri médiám zatiaľ neposkytli.

Koaličná strana Most-Híd v pondelok avizovala, že podporí verejnú voľbu kandidátov na ústavných sudcov. Strana chce podľa hovorkyne Kláry Debnár týmto krokom vylúčiť akékoľvek špekulácie o zákulisných dohodách s ĽSNS.

Poslanec ĽSNS Milan Uhrík potvrdil, že kotlebovcov v súvislosti s voľbou ústavných sudcov oslovilo viacero strán z koalície aj opozície. „Zvyčajne prichádzajú s politickou ponukou, aby sme my zahlasovali za ich kandidáta a oni recipročne zahlasujú za nášho kandidáta – pána Hrádeka,“ povedal Uhrík. Informuje Denník N.




Poslanec ĽSNS hovorí, že jeho strane sa „politické kšefty pri obsadzovaní pozícií ústavných sudcov nepáčia“ a nesúhlasí s nimi.

„Okrem toho, spomedzi ostatných kandidátov nevidíme nikoho, koho by sme mohli podporiť. Pri voľbe sudcov urobíme len to, čo sami uznáme za správne, bez ohľadu na požiadavky a túžby iných,“ uviedol Uhrík.

Predseda strany Smer-SD a bývalý premiér má podľa informácií portálu Glob kalkulovať s možnosťou, že z boja o talár ústavného sudcu odíde predčasne a sám. Podľa zdrojov portálu sa k tomu prikláňa aj časť poslancov Smeru. Ich šéf by sa týmto spôsobom vyhol akýmkoľvek obvineniam z politikárčenia, alebo prípadneho fiaska.

Poslanci budú o kandidátoch na ústavných sudcov rozhodovať prvýkrát v utorok o 17:00 hod. Druhé kolo volieb predseda parlamentu stanovil na štvrtok o 11:00 hod.