Taliban predstavil tím vyjednávačov pre rokovania s USA
12 | 02 | 2019 I tasr

Afganské radikálne hnutie Taliban v utorok predstavilo svoj 14-členný tím vyjednávačov pre plánované mierové rokovania s USA, ktorého členmi by mali byť aj bývalí väzni z amerického väzenského zariadenia na základni Guantánamo. Informovala o tom agentúra AP.


Vedúcim tímu vyjednávačov bude Šér Mohammad Abbás Stánikzaj, pričom jeho súčasťou by mali byť aj piati bývalí väzni zo základne Guantánamo, ktorých Američania ešte v roku 2014 prepustili výmenou za Talibanom zajatého amerického vojaka.

Za člena skupiny vyjednávačov vymenovali taktiež Anasa Hakkáního z tzv. Hakkáního siete, vplyvnej odnože militantného hnutia Taliban v Afganistane. Hakkání sa momentálne nachádza vo väzení po tom, ako ho v roku 2014 zadržali afganské bezpečnostné zložky, pričom o dva roky neskôr bol odsúdený na trest smrti.

Predstavitelia Talibanu na margo Hakkáního vyhlásili, že by ho mali čo najskôr prepustiť, aby "sa mohol zapojiť do práce tímu vyjednávačov".

Americký prezident Donald Trump by chcel ukončiť pôsobenie amerických vojsk v Afganistane, ktoré predstavuje vôbec najdlhšiu operáciu armády USA v zahraničí. Americkí činitelia vlani v decembri uviedli, že Trump hodlá z Afganistanu stiahnuť polovicu z dovedna 14.000 amerických vojakov.

Prebiehajúce rozhovory osobitného vyslanca USA pre afganský mierový proces Zalmaya Khalilzada s predstaviteľmi Talibanu by mali v katarskej metropole Dauha pokračovať 25. februára.