Slovinsko obvinilo Taliansko a šéfa Európskeho parlamentu z revizionizmu
12 | 02 | 2019 I tasr
Slovinsko v pondelok obvinilo predsedu Európskeho parlamentu (EP) Antonia Tajaniho a talianskeho ministra vnútra Mattea Salviniho z historického revizionizmu za ich výroky zo spomienkovej slávnosti venovanej talianskym obetiam masakry z obdobia druhej svetovej vojny. Informovala o tom agentúra AFP.

Tajani a Salvini predniesli v nedeľu príhovor v talianskej obci Basovizza pri hraniciach so Slovinskom. Partizáni vedení juhoslovanským prezidentom Josipom Brozom Titom počas druhej svetovej vojny neďaleko odtiaľ zabili mnohých často tak, že ich zaživa hádzali do krasových jám alebo závrtov.

Salvini prirovnal obete z Basovizze k obetiam z koncentračného tábora Auschwitz-Birkenau. Podľa jeho slov sa mučeníci nedelia na prvotriednych a druhotriednych.

"Som hlboko znepokojený neprípustnými výrokmi popredných talianskych politických predstaviteľov, ktorí tvrdia, že tieto vraždy predstavujú etnické čistky," napísal slovinský prezident Borut Pahor v liste, ktorý v pondelok zaslal talianskej hlave štátu Sergiovi Mattarellovi.

"Je to bezprecedentný historický revizionizmus. Fašizmus bol skutočný a jeho cieľom bolo zničiť obyvateľov Slovinska," napísal na Twitteri slovinský premiér Marjan Šarec.

Tajani na slávnosti povedal, že "tisíce nevinných obetí boli zabité vojakmi s červenou hviezdou na hlave za to, že boli Taliani".

Svoj prejav zakončil slovami "nech žije talianska Istria, nech žije talianska Dalmácia", čím podľa AFP pripomenul, že tieto územia, ktoré v súčasnosti patria Slovinsku a Chorvátsku, boli v období medzi dvoma svetovými vojnami súčasťou Talianska.

Masaker je dlhý čas zdrojom nezhôd medzi Slovinskom a Chorvátskom. Krajiny sa nevedia dohodnúť na celkovom počte obetí a údaje sa pohybujú v rozpätí niekoľkých stoviek až po viac ako 10.000