Šéf Pentagónu Shanahan nečakane pricestoval na návštevu Bagdadu
12 | 02 | 2019 I tasr

Úradujúci americký minister obrany Patrick Shanahan pricestoval v utorok na neočakávanú návštevu Bagdadu. Bude tam s veliteľmi americkej armády a predstaviteľmi irackej vlády viesť rozhovory o citlivej záležitosti - pokračujúcej prítomnosti amerických vojakov v krajine aj po tom, čo sa príslušníci americkej armády stiahnu zo susednej Sýrie. Informovali o tom tlačové agentúry AFP a AP.


Minister ešte pred neohláseným príchodom povedal, že si chce z prvej ruky vypočuť správy o stave irackého boja proti zvyškom extrémistickej organizácie Islamský štát (IS). V Iraku je na návšteve prvýkrát.

Shanahan priletel do irackého hlavného mesta Bagdad z Afganistanu v rámci svojej zahraničnej cesty, keďže len minulý mesiac sa ujal úradu.

Šéf Pentagónu chce upokojiť irackých lídrov, že zámerom USA je naďalej pozorne sledovať kroky Iránu. Americký prezident Donald Trump totiž mnohých nahneval vyhlásením, že mieni ponechať vojakov v Iraku, a to na leteckej základni al-Asad severozápadne od Bagdadu. Podľa úmyslu Trumpa by teda americké sily využívali iracké pozície na sledovanie Iránu. To však nie je oficiálna misia USA a irackí predstavitelia tvrdia, že Trumpov návrh by porušoval ústavu Iraku.

USA majú v Iraku okolo 5200 vojakov, ktorí cvičia iracké bezpečnostné sily a poskytujú im poradenstvo. Od invázie USA do krajiny, kde americkí vojaci zvrhli vodcu Saddáma Husajna, uplynie v marci 16 rokov.